Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
20 Nisan 2024 Cumartesi 
Ziyaretçi Sayımız: 1.692.183

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“İlaçta yüksek fiyat dayatması kabul edilemez''
“İlaçta yüksek fiyat dayatması kabul edilemez''

İlaç fiyatlarındaki indirimle ilgili tartışmaları değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği genel başkanı Süleyman BAKAL’’Bugün ilaca ulaşabiliyoruz. Yüksek fiyatla yarın bilmiyoruz’’dedi.

 

 

 

 

Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili şu görüşlere yer vermiştir.“Stokta yakalandık, yeni cirolarla çalışamayız” diyen eczacılara rağmen yeni durumdan hem tüketici hem de devlet kârlı çıkacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilaç sanayicilerinden ve onların derneklerinden almış oldukları imzalarla, eczanelerimizin ilaç fiyatları düşüşünden kaynaklanan stok zararlarını karşılama taahhüdünde bulunmuştur.

Türkiye'de jeneriği olan orijinal ilaç fiyatlarının rakamı 5 referans ülkedeki (İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Yunanistan) fiyatın en fazla yüzde 66'sı ile sınırlandırıldı. Türkiye Tüketicisine yüksek fiyatla ilaç kullanma mecburiyeti dayatılamaz.

Mevcut uygulamada referans fiyatın yüzde 80-100'ü arasında belirlenen ilaç fiyatı kullanılıyordu. Bugün itibariyle oran yüzde 66'ya inerken, tüketicinin ilaç fiyatlarında azami yüzde 34 indirim sağlandı. Ortalama indirim ise yüzde 25 olacak. Yeni düzenlemede sosyal güvencesi olan vatandaşlar; referans fiyattaki düzenleme ve kamu kurum ıskontosunun değiştirilmesinden dolayı daha fazla ucuzlamış fiyattan ilaç tüketecek. Sosyal güvencesi olmayanlar yani cepten ödeme yapanlar ise yüzde 60'a indirilmiş referans fiyata göre ödeme yapacak. Böylece cepten ödeyenler için indirim tutarı daha az olacak.

İlaçta fiyat indirimi yüzünden 'büyük zarara uğrayacaklarını' öne süren eczanelerle ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre eczanelerin yüzde 85'i cirolarını  krize rağmen artırdı.  .

Mahalle baskısına rağmen 4 Aralık 2009 tarihindeki eylemde :SGK nın yaptığı açıklamaya göre; nöbetçi eczaneler dışında 5 bin 457 eczanenin açık kaldığı anlaşıldı.  Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) protesto sırasında vatandaşın mağdur olmaması için 2 bin 400 eczaneyi nöbetçi olarak belirledi. Ancak SGK karşılık sistemi üzerinden alınan kayıtlarda toplam 7 bin 857 eczanenin kepenk kapatmadığı görülmüştür. Tüketici yararına bu onurlu davranışlarından dolayı eyleme katılmayan eczacılarımızı kutluyoruz.

İlaca ulaşım sağlık hakkıdır. 4 Aralık 2009 tarihinde yapılan eczane kapatma eylemiyle tüketici mecburiyeti istismar edilmiştir. Tüketici sıkıntı çekmiştir. Mağdur edilmiştir. Bedelini ödediği ilaca kuyrukla ulaşabilmiştir.

İlaçta tüketici mecburiyetini sömürenlere karşı tüketimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyeceğiz.

Süleyman BAKAL

Genel Başkan

2660 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |