Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
25 Nisan 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.697.151

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Bozuk gıda üretmek ticari sır değil arsızlıktır”
“Bozuk gıda üretmek ticari sır değil arsızlıktır”

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan gıda denetimlerini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan yardımcısı Hülya KELLECİ “Denetim sonucu sağlığa zararlı gıda ürettikleri tespit edilen firmalar her ay bakanlığın internet sitesinde yayınlanmalıdır” dedi.

 

 

 

Genel Başkan Yardımcısı Hülya KELLECİ konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 22 bin 172 gıdayı analiz etti. Yüzde 5,28'inde sorun çıktı. Pul biberin yüzde 15'inde aflotoksin, bebek mamalarının yüzde 2,46'sında kurşun saptandı. En sorunlu ürünlerin bal, pekmez, kırmızı toz ve pul biber olduğu saptandı.

Anayasa'nın Tüketicilerin Korunması başlıklı 172 maddesi aşağıdaki gibidir:

MADDE 172 -Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri açlır,tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.

MADDE 56 - Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.

Yasalarımızda net olarak tanımlanmış, bir ticari sır kavramı bulunmamaktadır.

Yeni hazırlanan Ticari Sırlar Kanunu Tasarısı'nda : “Bir ticarî işletme veya şirketin faaliyet alanı ile ilgili yalnızca belirli sayıdaki mensupları ve diğer görevlileri tarafından bilinen, elde edilebilen, rakiplerince bilinmemesi ve üçüncü kişilere ve kamuya açıklanmaması gereken işletme ve şirketin ekonomik hayattaki başarı ve verimliliği için büyük önemi bulunan; iç kuruluş yapısı ve organizasyonu, malî, iktisadî, kredi ve nakit durumu, araştırma ve geliştirme çalışmaları, faaliyet stratejisi, hammadde kaynakları, imalatının teknik özellikleri, fiyatlandırma politikaları, pazarlama taktikleri ve masrafları, pazar payları, toptancı ve perakendeci müşteri potansiyeli ve ağları, izne tâbi veya tâbi olmayan sözleşme bağlantılarına ilişkin bilgi, belge, elektronik ortamdaki kayıt ve verilerden oluşur.” denilmektedir.

Yukarıda belirtilen anayasal haklarımızın gereği olarak, ürünleri sağlığa zararlı çıkan firmaların isimlerini ve ürünlerinin listesinin kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz.

Bu amaçla Başbakanlık Makamına ve Tarım ve Köy işleri Bakanlığına “Sağlığa zararlı ve/veya TAĞŞİŞ edilmiş  gıda ürettikleri tespit edilen firmalar her ay bakanlığın internet sitesinde yayınlanmalıdır” Başlıklı bireysel dilekçe gönderme kampanyası başlatıyoruz.Örnek dilekçeye; http://www.tukdes.org/index.asp?sec=1&menuid=40 adresinden ulaşabilirler.

Tüm Tüketicileri kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz.

Tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulaşım ve bilgilenme hakkı evrensel tüketici haklarındandır. Tüketimden gelen gücümüzü kullanmamız firmaların sağlıklı gıda üretmelerine çok önemli katkılar sağlayacaktır.

Hülya KELLECİ

Genel Başkan Yardımcısı

3305 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |