Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
26 Nisan 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.697.331

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Bankalar sorma ver parası alıyor...
Bankalar sorma ver parası alıyor...

Bankaların tüketicilerden işlem ücreti adı altında ”tırtıkladıkları” paraları değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ, “bankalar neredeyse, bilgi sormaya gelen vatandaştan bile, da-nışma parası alacak” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Hatırlanacağı gibi, çeşitli zamanlarda, bankaların tüketicilerin rızası olmadan ve hak-sız olarak aldıkları paraların, hukuka uygun olmadığını kamuoyuyla paylaşmıştık.

Bankalar, bankada hesabı olan tüketicilerden “hesap işletim ücreti”, “komisyon bedeli”, “extre bedeli”, “işlem ücreti”, “üyelik bedeli”, “otomatik sabit üc-ret”, “kredi kartı ücreti” gibi çeşitli isimler altında, paralar almaktadır. Bu konuyu o kadar abarttılar ki; bir tüketici, kendi hesabına para yatırırken bile ücret ödemek zorunda kalıyor. Neredeyse bankaya, herhangi bir konuda bilgi sormak için gelen ve hattâ “merhaba” diyen vatandaşlardan bile, “danışma ücreti” adıyla, para ala-caklar.

Bankaların bu haksız uygulamaları, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkın-daki Kanun'un 6. maddesine göre, çeşitli illerdeki Tüketici Mahkemeleri’nin verdiği kararlara göre ve yine çeşitli illerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetle-ri’nin kesinleşmiş kararlarına aykırıdır. Benzeri bir kararı, Eskişehir Odun-pazarı Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti de vermiş olup örneği elimizdedir.

Diğer taraftan bankalar, son zamanlarda, işlem ücretlerinin yasal hale gelmesi için çeşitli yollar denemekte, tüketicilerin aleyhine olacak şekilde “bankacılık hizmet sözleşmesi” hazırlayarak, tüketicilere imzalatmak istemektedirler. Bu durum ise, vatandaşlarımızın yoğun şikayetine sebep olmaktadır. Tüketicilerimizi, bu tür hizmet sözleşmelerinin şartlarını, iyice okuyup anlamadan imzalamama-ları konusunda uyarıyoruz.

Bu vesile ile, giderek artan şikayetler dolayısıyla, tüketicilerin meşru ve yasal hak arama yollarını, vatandaşlarımıza bir kere daha duyurmak istiyoruz. Tüketicileri bil-gilendirmek amacıyla faaliyet gösteren derneğimizde, tüketicilerin haklarını arama-larına emsal teşkil edecek şekilde konuyla ilgili, iki adet örnek hakem heyeti kararı, incelemeler için hazır bulundurulmaktadır. Haksızlığa uğrayan tüketicilerimize, ge-rekli desteği verebilmek üzere, “çözüm merkezi” başkanımızın görevde olduğu-nu, kamuoyuna bir kez daha duyurmak istiyoruz.

Ayrıca, mağdur olan tüketicileri, banka extreleriyle birlikte, Tüketici Sorunları Ha-kem Heyetleri’ne başvurarak, haklarını aramaya davet ediyoruz.

Orhan DURMUŞ

Genel Başkan Vekili

2840 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |