Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
24 Nisan 2024 Çarşamba 
Ziyaretçi Sayımız: 1.695.155

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Mevzuata aykırı reklama durdurma
Mevzuata aykırı reklama durdurma

Mevzuata aykırı reklama durdurma cezasını değerlendiren Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rıfat BOZKURT ”mevzuata aykırı reklamlar tüketicinin yanlış yönlendirilmesine sebep olmaktadır.” dedi.

 

Tüketiciyi Destekleme Derneği Araştırma komisyonu başkanı Prof. Dr. Mehmet Rıfat BOZKURT, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı;

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına 04.03.2011 tarihinde yaptığımız başvuru sonucu Bakanlıktan tarafımıza iletilen 30 Eylül 2011 tarih ve B.21,0.TGM.0.03.01.00.271 sayılı yazıdan anlaşıldığına göre başvurumuz haklı bulunmuş mevzuata aykırı reklam durdurulmuştur.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinden oluşturulan Reklam Kurulunun 13.09.2011 tarih ve 192 sayılı toplantısında yapılan görüşme değerlendirmeler sonucunda; Bilge Eğitim Danış. Den. İlet. Organizasyon sağlık Hizm.A.Ş(Kozmik Yaşam Merkezi)’ye ait

www. maranki.com.tr.  adresli internet sitesinde ve 21.02.2011 tarihli posta gazetesi ekinde yer alan “Şifalı Taşlar Dergisi” içerisinde yapılan tanıtımlar hakkında; söz konusu tanıtımlarda yer alan Kozmik Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen uygulamalara ilişkin ifadelerde mevzuata aykırılık bulunduğu gerekçesiyle; 4077 sayılı kanun’un 17 ve 25/8 inci maddeleri dâhilinde anılan reklamları durdurma kararı verilmiştir.

 

4077 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanun’un Ticari Reklam ve İlanları Düzenleyen 16.maddesi aşağıdaki gibidir:

Madde 16. Ticari reklam ve ilânların kanunlara, Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır.

Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilânlar ve örtülü reklam yapılamaz.

Aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal ve hizmetlerin karşılaştırmalı reklamları yapılabilir. Reklam veren, ticari reklam veya ilânda yer alan somut iddiaları ispatla yükümlüdür.

Reklam verenler, reklamcılar ve mecra kuruluşları bu madde hükümlerine uymakla yükümlüdürler.”

 

Tüketiciler mevzuata aykırı olduğunu düşündükleri reklamları mutlaka Reklam kuruluna şikâyet etmelidir.

 

Prof. Dr. Mehmet Rıfat BOZKURT

Araştırma Komisyonu Başkanı

2494 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |