Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.558

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“444 lü numaraların labirentlerinde ücretsiz dolaşım istiyoruz”
“444 lü numaraların labirentlerinde ücretsiz dolaşım istiyoruz”

kısa numara ücretlendirmelerini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel saymanı Yusuf Önder  “kısa numaraları cep telefonundan arayan tüketici uzun süre bekletilmektedir” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Sayman Yusuf Önder konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu;   444'lü numaralara  yapılan aramalar için uygulanacak ücretlerin tespitini azami sınıra aykırı olmamak kaydıyla, işletmecinin takdirine bağlı olduğunu duyurarak, bankacılık, iletişim, ulaşım, sağlık, kamu hizmetleri gibi birçok alanda 444'lü numaraları sıkça kullanan tüketicilerin 444'lü numaraları mevcut paket/tarife üzerinden değil dakikası 40 kuruştan ücretlendirilmesinin yolunu açmıştır.

 

BTK' nın hazırladığı düzenlemelerde; özellikle 5809 sayılı kanunda belirtilen "elektronik haberleşme hizmetleri" nitelikleri belirlenmeden bir slogandan ileriye götürülemediği için, elektronik haberleşmenin sunduğu tüm imkânlar (hizmetler/servisler tanımlanmadığı için) işletmecilerin avantajına, tüketicinin mağdur edilmesine zemin hazırlamıştır.

 

Yıllarca şehir içi tarifeye göre ücretlendirilerek kullanılan 444 lü numaralar;  standart kullanımdan farklı olarak tüketiciyi mağdur edecek şekilde ücretlendirilmektedir.

 

Gsm operatörleri bu durumu istismar etmektedir. Cambaza bak kampanyaları ile gözleri boyanan tüketiciler yüklü faturalar ödemek zorunda bırakılmaktadır.

 

Tüketiciler;  GSM operatörlerinden aldıkları paketleri dikkatlice okumalı özellikle kısa numaraların paketlere dâhil edilmeyerek tüketiciye tuzak kurulduğunu hatırından çıkarmamalıdır.

 

Mağdur edildiklerine inanan tüketiciler haklarını Tüketici Sorunları hakem Heyetlerinde aramalıdır.

 

444 lü numaraların labirentlerinde  yorulan  , çoğu zaman sorununu çözemeyen tüketicinin asıl işi fatura geldikten sonra hak arama mücadelesinde başlamaktadır.

 

Tüketicinin bilgi edinme ve danışma amaçlı kullandığı bu özel hizmet hatlarına Tüketicinin evrensel hakkı olan ürün ve hizmetle ilgili bilgilendirilme kapsamında; TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME ve DANIŞMA HATTI olarak ücretsiz erişim sağlanmalıdır.

 

Yusuf Önder

Genel Sayman

2446 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |