Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
19 Nisan 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.691.772

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
ilaç prospektüsleri büyüteçle okunuyor...
ilaç prospektüsleri büyüteçle okunuyor...

İlaç prospektüsleri konusunu değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ali ACAR “okunamayan prospektüsler israftan başka bir işe yaramıyor” . Özellikle yaşlı nüfus açısından çok fazla ilaç tüketiminin olduğu aşikârdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ancak Yaşlı kesim açısından önem arz eden bu ilaçların kullanımı açısından ilaç içerisinde çok küçük yazılmış Prospektüslerin bulunması Tüketici açısından sıkıntı yaratmaktadır.

Nitekim Hasta olmanın verdiği sıkıntıyla birlikte yine kullanmak zorunda olduğumuz ilaçların kullanım şekli, faydaları ve yine yan etkileri gibi önemli konularda ilaçla ilgili Prospektüsleri gözle kolay okunabilecek şekilde yazılmalıdır. Ayrıca sağlığımız açısından çok önemli bir konuda kullandığımız ilaçlarla ilgili bilgi sahibi olmak da tüketici açısından bir haktır.


Evrensel tüketici haklarının; Bilgilendirme hakkını düzenleyen 4.maddesi: “Mal ve hizmeti satın alırken doğru karar vermeye yardımcı olacak bilgilerin edinilmesi; yanlış, yanıltıcı, eksik reklam, etiket ve ambalaja karşı korunması hakkıdır.”

Tüm bu bilgiler ışığında ilaç firmalarınca piyasaya sunulan ilaçlarla ilgili prospektüslerin gözle kolay okunabilecek büyüklükte yazılarak piyasaya sunulmalarını ve ilaç üreticisi firmalardan bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyoruz.

Sağlık Bakanlığı bu konuda düzenleme yapmalı prospektüsler sözleşmelerde olduğu gibi 12 punto olarak yazılmalıdır.

Sağlıklı bir şekilde yaşamak adına kullanmak zorunda kaldığımız ilaçların prospektüslerinin de daha net kolay anlaşılabilir ve büyük puntolarla yazılması tüketici açısından da en önemli bilgilenme hakkıdır.

İlaç prospektüslerini okumak zorunda olan hastalar; büyüteç kullanmaktan kurtarılmalıdır.

Prospektüsleri ya okunacak büyüklükte yazın yada ilaç kutularının içine karınca duası gibi prospektüs koyarak kağıt israfı yapmayın.

Okunamayan prospektüs yok hükmündedir.

Ali ACAR
Genel Başkan Yardımcısı

 

 

2800 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |