Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
24 Nisan 2024 Çarşamba 
Ziyaretçi Sayımız: 1.696.847

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“ GSM operatörleri karışık tarifelerle tüketiciyi yanıltıyor …”
“ GSM operatörleri karışık tarifelerle tüketiciyi yanıltıyor …”

GSM operatörlerinin yanıltıcı reklamlarından dolayı tüketicilerin uğradıkları mağduriyetleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği İletişim Komisyonu Başkanı Özlem UÇARER “Yanıltıcı reklamla satılan ürün;  ayıplıdır  .” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İletişim Komisyonu Başkanı Özlem UÇARER konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

GSM operatörleri Reklam ve diğer pazarlama araçlarıyla tüketiciyi yanıltarak pazarladığı mal ve hizmetler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklâm Kurulunun, 10 Ekim 2006’ da ; “tüketicinin yanıltıcı reklam nedeniyle, satın aldığı mal ve hizmetler, Tüketici Kanunu gereğince ayıplıdır” diyerek, firmaların tüketiciye, mevzuata aykırı ve yanıltıcı reklamlar marifetiyle, sattığı mal ve hizmetlerin bedelini, geri iade etmesi gerektiği’’  kararını almıştır.

4077 sayılı kanunun  “Madde 16- (Değişik: 6/3/2003-4822/23 md.) Ticari reklam ve ilânların kanunlara, Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır. Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklam ve ilânlar ve örtülü reklam yapılamaz. Aynı ihtiyaçları karşılayan ya da aynı amaca yönelik rakip mal ve hizmetlerin karşılaştırmalı reklamları yapılabilir. Reklam veren, ticari reklam veya ilânda yer alan somut iddiaları ispatla yükümlüdür. Reklam verenler, reklamcılar ve mecra kuruluşları bu madde hükümlerine uymakla yükümlüdürler.

 Madde 17- (Değişik: 6/3/2003-4822/24 md.) Ticari reklam ve ilânlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemek, bu ilkeler çerçevesinde ticari reklam ve ilânları incelemek ve inceleme sonucuna göre, 16 ncı madde hükümlerine aykırı reklam ve ilânları üç aya kadar tedbiren durdurma ve/veya durdurma ve/veya aynı yöntemle düzeltme ve/veya para cezası verme hususlarında görevli bir Reklam Kurulu oluşturulur. Reklam Kurulu kararları Bakanlıkça uygulanır.”
Mevzuatı hiçe sayan operatörler Çeşitli tarifeler adı altında yanıltıcı reklam yaparak tüketiciyi aldatmaktadır. Kendi operatörüne çekerek uyguladığı değişik yöntemlerle tüketiciden sözleşmede belirtilen miktarlardan yüksek fatura çıkartarak haksız kazanç elde etmektedirler. Her tarife değişikliğinde tüketici cezalandırılmaktadır.

Tüketicileri yanıltıcı reklam yaptıklarını tespit ettikleri firmaları reklam kuruluna şikâyet etmelidir. Ayıplı ürün satan GSM operatörlerine karşı haklarını İlçe tüketici sorunları hakem heyetlerinde aramalıdır.

Özlem UÇARER
İletişim Komisyonu Başkanı

2826 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |