Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
28 Mart 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.234

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Kredi kartlarının yerini senetler ve vadeli çekler alacak...
Kredi kartlarının yerini senetler ve vadeli çekler alacak...

Tüketiciyi Destekleme Derneği  Genel Başkan Vekili Orhan Durmuş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) çıkardığı, 1 Şubat 2014'te yürürlüğe girecek "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" ile kredi kartlarının yerini, senetler ve vadeli çeklerin alacağını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durmuş, yaptığı açıklamada, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin bazı bölümlerinin değiştirildiğini anımsattı.

Yürürlüğe, 1 Şubat'ta girecek söz konusu yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğe 7'nci fıkranın eklendiğini belirten Durmuş, şunları kaydetti:

"Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi, dokuz ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz' hükmü getirilmiştir."

Durmuş, bahse konu hüküm nedeniyle 1 Şubat'tan itibaren kredi kartıyla yapılacak alışverişlerde taksit sayısının 9 ayı geçemeyeceğini aktararak, şöyle devam etti:

"Kredi kartlarıyla taksitli akaryakıt, altın, gıda alışverişi yapılamayacak. Kredi kartıyla taksitli olarak telekomünikasyon fatura ödemeleri yapılamayacak, sadece peşin olarak yapılabilecek. Burada (BDDK açıklamasına göre), telekomünikasyon tanımı içerisine, cep telefonları, kontör, iletişime konu olan faturaların girdiği ve taksitle satışının yapılamayacağı anlaşılıyor."

 "Senetli alışverişler geri dönüyor"

Yönetmeliğin çıkarılma amacına değinen Durmuş, "Kredi kartlarındaki bilinçsiz harcamaların önüne geçmek, tüketicileri daha bilinçli ve kontrollü bir kart kullanımına teşvik etmek, muvazaalı POS satışlarının önüne geçmek, cari açığı azaltıcı tedbirler almak olsa da bu uygulamanın, bazı olumsuzlukları beraberinde getireceğini söylemek mümkündür. Şöyle ki, genel prensip olarak tüketicilerin alışveriş haklarının sınırlandırılması doğru değildir. Tüketiciler, bütçelerini dikkate alarak piyasa şartlarına göre alışveriş yapabilmelidir. Diğer taraftan, kredi kartlarının yerini senetler ve vadeli çekler alacaktır. Bu durum ise kefil ve kefaletten kaynaklanan sorunları çoğaltacak ve tefecilik gibi suçları artıracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Yönetmelik ile tüketicilerin harcamalarının kısıtlandığını öne süren Durmuş, "Senetli alışverişler geri dönüyor. Tüketicilerin zorlanmaması bakımından, cep telefonu satışlarının 3 taksite kadar yapılabilmesini ve kredi kartlarının limitinin bütün kredi kartlarıyla değerlendirilerek, kart limitlerinin tüketicilerin 3 aylık toplam gelirlerini geçmemesini öneriyoruz" ifadesini kullandı.

 http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/35411/Kredi_kartlari_gidecek_senetler_gelecek.html#

1996 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |