Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
18 Nisan 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.690.973

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Şartnamede olmayan yükümlülük tüketiciye dayatılamaz...
Şartnamede olmayan yükümlülük tüketiciye dayatılamaz...

Banka kredisi ile konut alan tüketicilerden alınmak komisyon ücretlerini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL “şartnamede olmayan hiçbir ücret tüketicilerden tahsil edilemez” dedi.Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anılan kanunun geçici 1.maddesinin 2.fıkrasında Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki tüketici işlemlerine, bunların hukuken bağlayıcı olup olmadıklarına ve sonuçlarına bu işlemler hangi kanun yürürlükte iken gerçekleşmiş ise kural olarak o kanun hükümleri uygulanır. Hükmü bulunmaktadır.

 

28 MAYIS 2014 tarihinden önce kurulan tüketici işlemlerinde eski 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanun hükümleri geçerlidir.

 

Haksız Şartları düzenleyen Eski 4077 sayılı yasanın 6. Maddesi” SÖZLEŞMEDEKİ HAKSIZ ŞARTLAR Madde 6 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./7. md.)

Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir” hükümlerini ihtiva etmektedir. Tüketici Hakem Heyetleri Haksız şart uygulamalarını tüketici lehine sonuçlandırmakta, tüketicilerden kesilen dosya masrafları ve komisyon ücretlerinin tüketicilere iadesi yönünde kararlar vermektedir.

 

Eski kanunda yer alan bu hüküm 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 5. Maddesinde de korunmuştur.

 

Tüketiciler şartnamede yer almayan veya haksız şart niteliğinde olan hiç bir ücreti ödemeye zorlanamazlar.Tüketicilerden bu tür ücretler kesilmesi halinde;2000 TL altında uyuşmazlıklar için,İlçe Tüketici Hakem Heyetine, 2000-3000TL arasında uyuşmazlıklar için İl Tüketici Hakem Heyetine,3000TL üzerinde uyuşmazlıklar için Tüketici Mahkemesine müracaat etmelidir.

 

Tüketici Hakem Heyeti başvuruları ve Tüketiciyi Destekleme Derneği’nin her türlü desteği ücretsizdir.

 

Süleyman BAKAL

Genel Başkan

2371 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |