Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
25 Nisan 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.696.948

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
”özel halk otobüsleri tüketicileri mağdur ediyor, Büyükşehir seyrediyor …”
”özel halk otobüsleri tüketicileri mağdur ediyor, Büyükşehir seyrediyor …”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüslerinde yaşanan tartışmaları değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER “tüketiciler yasaların kendilerine verdikleri hakları kullanırken aşağılanamaz”  dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

65 yaş üstü tüketicilere toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma hakkını sağlayan yasanın uygulanması, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüsleri işleticileri/sürücüleri ile tüketiciler arasında sürekli tartışmalara neden olmaktadır.

 

“5216 Büyükşehir Belediyesi Kanunun - Büyükşehir Belediyesinin Görev, Yetki ve Sorumluluklarını düzenleyen 7.Maddesinin p fıkrası şu şekildedir: Büyükşehir içindeki toplu taşıma hizmetlerini yürütmek ve bu amaçla gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek, büyükşehir sınırları içindeki kara ve denizde taksi ve servis araçları dâhil toplu taşıma araçlarına ruhsat vermek.”

 

Yasadan ve otobüslerin üzerindeki “ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖZEL HALK OTOBÜSÜ “ ibaresinden de anlaşılacağı şehir için ulaşımının sorumlusu Büyükşehir Belediyesidir.

 

Buna rağmen 65 yaş üstü vatandaşın yasadan doğan ücretsiz kullanım hakkı, halk otobüsü işletenleri rahatsız etmekte bu rahatsızlıkları da tüketicilere uygun olmayan söz ve davranışlarla yansıtmaktadırlar.

 

65 yaş üstü tüketicilerin ücretsiz taşınmasından dolayı oluşan bir kaynak azalması varsa sosyal belediyeciliğin yüklediği sorumluluk gereği Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmalıdır. Belediye İktisadi İşletmeleri’nin (BİT) zararlarının Belediye bütçesinden karşılandığı gibi. Ulaşım hizmeti gibi bazı hizmetler kar amacı güdülerek verilemez.

 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüslerini işletenler de sorunlarını tüketiciye yansıtmak yerine haklarını Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden almak amacıyla havuz sisteminde adaletli dağıtım sağlanması için idari ve adli girişimlerde bulunmalıdır.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüslerinde, zamanında, kaliteli, konforlu, temiz ve saygın bir şekilde hizmet alma hakları ihlal edilen tüketicilerde şikâyetlerini Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin ALO 153 telefonuna veya yazılı olarak Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na yapmalıdır.

 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüsleri de sorumluluklarını yerine getirmeli tüketici mecburiyetinin istismar edilmesini önlemelidir.

 

AV.Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER

Onur Kurulu Başkanı

3651 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |