Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
28 Mart 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.675.978

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
'Ramazanda sofra görüntülerini değil, sofranızı paylaşın'
'Ramazanda sofra görüntülerini değil, sofranızı paylaşın'

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, "Ramazan paylaşmaktır ancak sofra görüntülerini değil, sofrayı paylaşmaktır" dedi.                                                                              Bakal, yaptığı açıklamada,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ramazan ayında televizyon kanallarında yayınlanan yiyecek, içecek reklamlarının, bazı programların ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen sofra paylaşımlarının tüketicileri olumsuz etkilediğini bildirdi.

Sürekli tekrarlanan reklamlarla tüketicilerde algı oluşturulduğunu, ekranda gördüklerini alma gayretine girdiklerini ifade eden Bakal, şöyle konuştu:

"Ramazan ayında özellikle yiyecek ve içecek içerikli reklam yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bir tarafta savunmasız tüketiciler, diğer tarafta uzun araştırmalar sonucu bilimsel yöntemlere oluşturulmuş reklamlarla karşı karşıya bırakılıyor. Tüm gücü ile tüketicinin üzerine abanan bu reklamları izledikten sonra, tüketicilerin özellikle ramazan ayında açken, sağlıklı karar vermesi mümkün değil. Tüketicilerin rahatsızlık duydukları reklamlar hakkındaki şikayetlerini 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 62 ve 63'üncü maddelerine dayanarak, Reklam Kuruluna iletmeleri gerekiyor. Öte yandan sosyal medyada da bazı kişiler, iftar sofralarından fotoğraflar paylaşıyor. Bu tarz paylaşımın savunulacak hiçbir tarafı yoktur. Ramazan paylaşmaktır ancak sofra görüntülerini değil, sofrayı paylaşmaktır."

Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında televizyon kanallarında çeşitli programların yayınlandığını, birçoğunda ihtişamlı iftar sofralarına yer verildiğine dikkati çeken Bakal, şöyle devam etti:

"Böyle ihtişamlı sofraların ekranlarda yayınlanması öncelikle ramazan ayının ruhuna aykırıdır. Bu tür programlar, sosyal barışın bozulmasına sebep olmaktadır. Bu sofralara katılma imkanı bulamayan tüketicilerde öfke-kin birikmesine sebep olmaktadır. Bu tarz programlar yayınlanırken hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Saldırgan satış yöntemleri ile pazarlama yapmak isteyenleri, tüketicilerin tanıması için kamu spotları ile bilgilendirme çalışmaları yapılmalı ve medya okuryazarlığı geliştirilmelidir."

"Hak arandıkça haksızlıklar azalır. Tüketiciler haklarını aramaktan imtina etmemelidir" diyen Bakal, tüketicileri TÜKDES çatısı altında toplanmaya davet etti.

AA

http://www.milligazete.com.tr/haber/Ramazanda_sofra_goruntulerini_degil_sofranizi_paylasin/326382#.U7aHipR_vq9

2071 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |