Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.871

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“ sayaç okuma ve kayıp kaçak bedeli alımına derhal son verilmelidir…”
“ sayaç okuma ve kayıp kaçak bedeli alımına derhal son verilmelidir…”

Elektrik’te tüketicilerden alınan haksız ücretleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER “Epdk elektrik fiyatında hizmet alımını tüketicilere dayatılmasına aracılık etmekten vazgeçmelidir ” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Silifke'de yaşayan bir abone, 'elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğu' gerekçesiyle dağıtım şirketi aleyhine tüketici hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti, aboneyi haklı bularak kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdi. Dağıtım şirketinin itiraz ve temyiz talepleriyle dava Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi ve son aşamada Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda görüşüldü. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 21 Mayıs 2014 tarihinde verdiği kararla 'Tüketicilerden kayıp kaçak bedeli adı altında bir bedelin alınmayacağına' oy çokluğu ile karar verdi:

 

4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 4/1,2” Madde metninden de açıkça anlaşılacağı üzere, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na tüketicilere yapılacak elektrik satışlarında uygulanacak fiyatlandırmaya esas unsurları tespit etme görevi verilmiştir. Bu maddede de anlatılmak istenilen hususun 1 kw elektrik enerjisinin tüketicilere ulaşıncaya kadarki maliyet ve kar payı olup, yoksa Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na sınırsız bir fiyatlandırma unsuru belirleme yetkisi ve görevi vermediği açıktır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu maddeye dayanarak 11.08.2002 gün ve 24843 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Perakende Satış Hizmet Geliri ile Perakende Enerji Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ”i yayımlamış ve lisans sahibi şirketlerde bu tebliğe uygun olarak tüketiciden kayıp-kaçak bedeli adı altında bedel tahsil etmişlerdir. Ancak yukarıda açıklandığı üzere tebliğin dayanağı olan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 4.maddesinde, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu’na sınırsız bir fiyat belirleme hak ve yetkisi verilmemiştir.”

 

Sayaç okuma bedelleri de yeni bir hizmet satımı niteliğinde olup , 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Haksız Şartları düzenleyen 5.ve satıştan kaçınma başlıklı 6/3 maddesine aykırıdır.

 

Epdk Elektrikte kayıp kaçak,sayaç okuma bedeli vb. tüketicilerden  haksız olarak alınan ücretlerin alımını engellemelidir.

 

Bu tür kesintilere maruz kalan tüketiciler haklarını Tüketici Hakem Heyetlerinde aramalıdır.

 

Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER

Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı

2364 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |