Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
28 Mart 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.310

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Bankamatiklerdeki ölümcül mikroplar ayıplı hizmettir
Bankamatiklerdeki ölümcül mikroplar ayıplı hizmettir

Mikrop yuvası haline gelen otomatik para çekme makinelerini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği genel başkanı Süleyman BAKAL ”Bankalar Rabbena hep bana demekten vazgeçmeli mikrop yuvası haline gelen bankamatikleri temiz tutmalıdır. ”dedi.

 

 

 

 

 

Genel Başkan Süleyman BAKAL Konuyla ilgili olarak şu görüşlere yer vermiştir.

Bankaların ATM makineleri tam bir mikrop yuvası çıktı. Otomatik para çekme makinelerini inceleyen araştırmacılar, çoğu ölümcül, çok çeşitli mikroba rastladı. Bunların arasında sadece dışkıda rastlananlar da var.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan incelemeye göre, bankamatiklerde dışkılarda yer alan mikroplar, menenjit ve akciğer enfeksiyonlarına yol açan mikroplara rastlandı.

Makinelerin tuş ve ekranı üzerinde yapılan 80 incelemenin 78’inde mikroorganizma tespit edildi. Bunların önemli bir bölümü, insan vücudunda da olan, nadiren hastalıklara yol açan mikroorganizmalardı. Ancak bunların yanında çeşitli ciddi hastalıklara yol açacak çok sayıda mikroorganizmaya da rastlandı.

İncelemelerin yüzde 15’inde “Non fermenter gram negatif basil”, yüzde 8.75’inde “Gram nefatif enterik basil” adlı mikroplara rastlandı. Bu mikroplar dışkıda yer alıyor. Tuvalet ihtiyacını gideren bir müşteri ya da bu kirliliğin bulunduğu bir eşyayla temas eden kişi, para makinesi aracılığıyla bu mikrobu yayıyor.

Bankamatiklerin birinde, zatürree ve menenjite yol açabilecek ‘streptecoccus pneumoniae’ mikrobuna rastlandı. Yine başka bir bankamatikte cilt hastalıkları, abse ve akciğer rahatsızlıklarına yol açan ‘MRSA’ mikrobu tespit edildi. Makinelerden yüzde 6’sında akciğer rahatsızlıklarına yol açabilecek küf mikrobu görüldü.

İncelemelerin yüzde 71’inde “Micrococcus”, yüzde 60’ında “KNS”, yüzde 26’sında “Streptococcus”, yüzde 33’ünde ‘Gram pozitif basil’, yüzde 25’inde ‘Gram pozitif difteroid basil’, yüzde 18’inde “Neisseria” mikroorganizmaları tespit edildi. Bu mikroorganizmalar genelde doğada yaygın olarak bulunup, çok risk yaratmasalar bile bazı zayıf bünyelerde hastalıklara yol açabiliyorlar.

4077 sayılı yasanın 4/a maddesine göre bankaların bankamatiklerde ayıplı hizmet sunduğu doktor raporu ile kesinleşmiştir.

Bankamatikler sürekli temizlenmeli ;kimse tüketicinin sağlığı ile oynamamalıdır.

Süleyman BAKAL

Genel BAŞKAN

 

 

 

 

2728 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |