Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.419

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
'Okudum' butonuna basmadan önce sözleşmeyi okuyun önerisi
'Okudum' butonuna basmadan önce sözleşmeyi okuyun önerisi

Pazarlama alanında önemli yer edinen e-alışveriş sisteminde tuzağa düşmemenin ilk adımı, satıcı firmanın sözleşmesini okumaktan geçiyor.ESKİŞEHİR - SELÇUK KIZILDAĞ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilgisayar ekranlarında görülüp beğenilen ürünlerin birebir aynı çıkmaması, ayıplı ürün ya da ürünün beğenilmemesi gibi durumlarda tüketicinin birçok hakkı bulunuyor.

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki tüketicilerin çoğunun, haklarını tam bilmediğini söyledi.

Bakal, özellikle internetten yapılan alışverişlerde "sözleşmeyi okudum" butonuna okumadan basıldığını dile getirerek, bu sebeple ürünün satın alındığı firmayı tüketicinin kendi elleriyle haklı çıkarttığını belirtti.

İnternet alışverişi dünyasını "vahşi doğa" gibi gördüğünü aktaran Bakal, "Bakıldığında 'kim kimi yerse' durumu var. Halbuki tüketicinin birçok hakkı bulunuyor fakat bunlardan haberdar değil." diye konuştu.

"Cep telefonu sipariş ediyorsunuz, salatalık gelebiliyor"

Türkiye'de e-alışveriş sisteminin problemsiz hale gelebilmesi için tüketicinin bilinçlendirilmesi gerektiğine değinen Bakal, şöyle konuştu:

"Dünyada iyiler de olacak, kötüler de. Bugün bir cep telefonu sipariş ediyorsunuz, salatalık gelebiliyor. Eğer ilk salatalık mağduru şikayet etmeye çekinirse, hakkını tam olarak aramazsa, kötüler salatalığı 15 ay boyunca satarlar. İyilerin kazanmasını istiyorsak hakkımızı savunacağız. İnternetin dizginlenmesi, terbiye edilmesi tüketicinin mevzuattaki hakkı olan maddeleri uygulamasına bağlı. Bu durum hem bireysel olarak tüketiciye fayda sağlarken hem de ülkedeki sistemin daha düzenli çalışmasına vesile olacaktır."

Bakal, tüketicinin internet üzerinden satın aldığı ürünü herhangi bir sebep göstermeksizin iade edebileceğini belirterek, "14 gün içinde beğenmediğiniz ya da ayıplı olan ürünü iade edebilirsiniz." diye konuştu.

"Gizli ayıplı malda iade süresi yok"

Kimi ürünlerin kusurlarının gizli olabileceğini anlatan Bakal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gizli ayıplı malda iade süresi yok. İki yıl önce bir mont almıştım. Ankara'ya bir görüşmeye giderken giydiğim bu montum yağmurda ıslandı. Montun sol tarafı yağmurdan buruştu, sağ tarafında bir deforme olmadı. Firmaya götürüp şikayetimi dile getirdiğimde ürün incelendi ve 'gizli ayıplı mal' olduğu kabul edildi. Ürünün fiyatı kadar yeni alışveriş yapmam sağlandı. Şimdi bu hak kullanılmadığı zaman toplum olarak yanlış yapmış oluyoruz."

Satıcı firmanın tüketici haklarını kısıtlamak için sözleşme metni hazırladıklarını ve tüketicinin sözleşmeyi okumadan butona bastığını ifade eden Bakal, "Müşteri hakkını gasbetmenin yolu, küçük küçük yazı karakterleriyle sözleşme oluşturup, büyük harflerle 'sözleşmeyi okudum' butonu yapmak. Bir an evvel ürünü satın almaya çalışan tüketicimiz de okumadan onay verip satıcının ekmeğine yağ sürüyor. Bilinçli tüketici olmak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

 

ANADOLU AJANSI 08.10.2017-http://aa.com.tr/tr/ekonomi/okudum-butonuna-basmadan-once-sozlesmeyi-okuyun-onerisi/929904

975 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |