Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
24 Nisan 2024 Çarşamba 
Ziyaretçi Sayımız: 1.695.169

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
" hesap işletim ücretleri nasıl geri alınır..."
" hesap işletim ücretleri nasıl geri alınır..."

Tüketicilerden kesilen Hesap İşletim Ücretleri konusunu değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Merkez Çözüm Merkezi Başkanı Av.Merve SEVİM ÖZCAN"kesilen hesap işletim ücretlerinin hiçbir yasal dayanağı kalmamıştır " dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Merkez Çözüm Merkezi Başkanı Av.Merve SEVİM ÖZCAN konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

 

Danıştay 15. Dairesi, bankaların Hesap İşletim Ücreti almasını düzenleyen yönetmelik hükmünü iptal etti. Böylece tüketici açısından geçmişe dönük 10 yıllık süreçte ödemiş oldukları hesap işletim ücretlerinin iadesinin yolu açılmış oldu.

 

Tüketicilerin, bu konuda özel bir hizmet almasına gerek yok.   Yapılması gereken son derece basit. Tüketiciden  geçmişe dönük 10 sene içinde hesap işletim ücreti kesilmişse, yazılı şekilde bankalardan dekontlarını isteyerek bu kesintilerin iadesini talep etmelidir.

Bankanın yazılı başvuruya rağmen tahsil ettiği hesap işletim ücreti tutarını bildirmemesi durumunda, banka hakkında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na, https://ebulten.bddk.org.tr/esikayet linki üzerinden şikâyette bulunulması yararlı olacağı gibi Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılacak başvuruda yaklaşık bir rakam belirtilebilir.

Bankaların olumsuz cevap vermeleri ya da cevap vermemeleri halinde, Miktarına göre 2018 yılı içerisinde İlçe Tüketici Hakem Heyetleri için  4570 TL'sına kadar, İl Tüketici hakem heyetlerine  6860 TL'sına kadar başvurulabilir. Tüketici Hakem Heyetlerine, e devlet üzerinden  veya bir dilekçe ile ilçe kaymakamlıklarına giderek başvurulabilir.

Hesap işletim ücretlerini tahsil edebilmek adına dolandırılmamaya dikkat etmeli. Bu konuda size özel hizmet vereceğini söyleyen danışmanlık şirketi ve benzeri kimselere bu şekilde telefon ile aramalara kesinlikle itibar edilmemeli. Vekaletinizin bulunduğu, tanıdığınız, güvendiğiniz baroya kayıtlı avukatınız dışındaki kimseleri işlemleriniz için aracı kılarsanız dolandırılmaya zemin hazırlamış olursunuz.08.08.2018

AV.Merve SEVİM ÖZCANGenel Merkez Çözüm Merkezi Başkanı

 

Hangi yolu izlemeli, hangi dilekçeleri kullanmalı?

1. Öncelikle hesapların olduğu banka genel müdürlüğü, şubesi veya intermet üzerinden yazılı olarak başvuru yapılması gerekiyor.

Bankaya Başvuruda kullanılacak dilekçe örneği:

   ……. Bankası Genel Müdürlüğü’ne/… Şube Müdürlüğü’ne,

Nezdinizde bulunan hesaplarımdan hesap işletim ücreti olarak kesilen tutarları ve tarihlerini gösterir listenin tarafıma verilmesini ve bu listedeki toplam tutarın 10 gün içinde nezdinizdeki hesabıma iade edilmesi için gereği bilgilerinize sunulur.     ...../....../20..

Ad, Soyad:

TC Kimlik No:

İmza:

Cep Tel:

2. Bankanın alınan ücret tutarını bildirmesi ve ancak hesap işletim ücretini iade etmemesi durumunda, tüketicinin yaşadığı ilçe için yetkili olan Tüketici Hakem Heyeti’ne veya https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi linkinden ücretsiz olarak başvuru yapılması gerekiyor.

Tüketici Hakem Heyetine Yapılacak Başvuru örneği

……. Kaymakamlığı -Tüketici Hakem Heyeti Sayın Başkanlığı’na,

Başvurucu              :

Ad, soyad,

TC. Kimlik No, adres.

Cep Tel:

 

Karşı Taraf             : … Bankası, adres.

Konu                     :Hesap işletim ücretinin iadesi istemim hakkında.

Olay                      : … Bankası, …. Şubesi nezdinde bulunan hesaplarımdan, hesap işletim ücreti adı altında bugüne kadar toplam …. TL. ücret alınmıştır.

Danıştay 15. Dairesi’nin 2014/9570 esas, 2018/1194 karar sayılı ve 06.02.2018 tarihli kararı ile bankaların hesap işletim ücreti almalarına ilişkin düzenlemenin iptaline karar verilmiştir.

Bankaya yaptığım yazılı başvuruya karşın tahsil edilen hesap işletim ücretleri bu güne kadar tarafıma iade edilmemiştir.

Bu nedenle tahsil edilen … TL. hesap işletim ücretinin tarafıma iadesine karar verilmesini saygılarımla  arz ederim..../...../20...

Ad, Soyad

TC Kimlik No

Cep Tel:

İmza

Ekler:

1-Bankaya yapılan başvuru.

Nezdinizde bulunan hesaplarımdan hesap işletim ücreti olarak kesilen tutarları ve tarihlerini gösterir listenin tarafıma verilmesini ve bu listedeki toplam tutarın 10 gün içinde nezdinizdeki hesabıma iade edilmesini için gereği bilgilerinize sunulur.   ...../....../20.....

Ad, Soyad

 

TC Kimlik No

 

Cep Tel:

İmza

1578 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |