Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
16 Nisan 2024 Salı 
Ziyaretçi Sayımız: 1.689.446

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
"temerrüde düşen tüketiciden ;fahiş vade farkı alınamaz..."
"temerrüde düşen tüketiciden ;fahiş vade farkı alınamaz..."

  Satıcı ve sağlayıcıların  tarafından ; gecikme zammı/Vade farkı/vb.başlıklar altında alınan fahiş “Temerrüt Faizi “uygulamalarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL”hukuk devletinde hiç kimse keyfi uygulama yapamaz “ dedi.

 

        

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

 

            Son günlerde ödeme güçlüğüne düşen tüketicilerden satıcı ve sağlayıcılar tarafından, yüksek temerrüt faizi alındığına/istendiğine ilişkin yaygın ve yoğun başvurular gelmektedir.

 

            Temerrüt faizi:6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Madde 120 “Uygulanacak yıllık temerrüt faiz oranı sözleşmede kararlaştırılmamışsa,faiz borcunun doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

Sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı,birinci birinci fıkra uyarınca belirlenen yıllık faiz oranından yüzde yüz fazlasını aşamaz.

Akdi faiz oranı kararlaştırılmakla birlikte sözleşme de temerrüt faizi kararlaştırılmamışsa ve yıllık faiz oranı da birinci fıkrada belirlenen faiz oranından fazla ise temerrüt faizi oranı hakkında akdi faiz oranı geçerli olur.”

             6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanununun 4/7 Maddesi:Temerrüt hâli de dahil olmak üzere ,tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmaz .

            6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun 1530 uncu maddesinin 7.Fıkrası uyarınca mal ve hizmet tedarikinde geç ödemelerde uygulanacak temerrüt faiz oranı ve alacağın tahsil masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarı T.C.Merkez Bankası'nca(TCMB);01.01.2019 tarihinde %21.25,01.01.2020 tarihinde %15 olarak belirlenmiştir.Daha önceki yıllar için TCMB kurumsal web sitesine bakılabilir.

            Mevzuat hükümleri açıktır.Mevzuata aykırı olarak kendisinden temerrüt faizi istenen tüketici uyuşmazlığın miktarına göre;İlçe -İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvurabilir.2020 Yılı için Tüketici Hakem Heyetleri parasal sınırlar:İlçe Tüketici Hakem Heyeti 6920TL,İl Tüketici Hakem Heyeti 10.390TL olarak belirlenmiştir.Uyuşmazlık tutarı parasal sınırı Tüketici Hakem Heyetleri yetki miktarının üstünde ise tüketiciler Tüketici Mahkemesinde dava açabilirler.

 

            Satıcı ve sağlayıcılar mevzuata aykırı olarak tüketicilerden haksız kazanç elde etmeye çalışmamalıdır.

            Hiç bir satıcı ve sağlayıcı ;durumdan vazife çıkarıp,düşene bir tekmede ben vurayım  mantığı ile temerrüde düşen  tüketiciden ;yüksek  temerrüt faizi /vade farkı talep edemez.

 

Süleyman BAKAL

Genel Başkan

AA Muhabirine yapıtığımız özel açıklamanın tam metnidir.

1030 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |