Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
24 Nisan 2024 Çarşamba 
Ziyaretçi Sayımız: 1.695.258

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Tüketicilerin en önemli şikâyetlerinden birisi trafik sıkışıklığı...
“Tüketicilerin en önemli şikâyetlerinden birisi trafik sıkışıklığı...

Eskişehir’de yaşanan trafik sıkışıklığı konusunda açıklama yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ, “Eskişehir’de trafik sıkışıklığı ile ilgili yaşanan sorunlar, tüketicileri ekonomik, psikolojik, zaman yönünden mağdur etmekte ve sağlıksız bir çevrede yaşamaya mahkûm kılmaktadır” dedi. TUKDES Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ şu açıklamayı yaptı.

Eskişehir’de trafik sıkışıklığı, ulaşım ve toplu taşıma sorunlarının temel sebepleri şunlardır:

1-Mevcu tramvay hatları, altyapısı ve işletmeciliği çok zayıf, kapasitesi çok yetersiz ve şehrin ana arterleri üzerine yapıldığı için trafik sıkışıklığının en önemli sebeplerinden birisidir.

2-Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB) tarafından ihtiyaç olan yerlerde yeraltı ve yer üstü otoparkları yapılmadığı ve daha çok cadde üzeri otopark işletmeciliği yapılmakta, bu durumda şehir içi trafik akışını olumsuz yönde etkilemektedir.

3-EBB şimdiye kadar hiçbir köprülü kavşak, altgeçit yapmadığı için bu yetersizlikler de trafiği kesintiye uğratmaktadır.

4-Yollar çok bozuk, trafik işaretleri yetersiz, hız kesiciler yanlış ve standart dışı kullanılmakta, sokak ve caddelerdeki trafik dubaları yanlış yerlere konulduğu için trafik akışını kısıtlamakta ve engellemektedir.

5-EBB tarafından sunulan toplu taşıma alternatifleri çok kısıtlı, toplu taşıma konforu çok yetersiz, toplu taşıma durakları demode, bakımsız, korunaksız ve özellikle minibüsler ve otobüsler eski, içleri, kötü, düzensiz ve kirlidir.

6-Eskişehir’de yeterli bölünmüş yol olmadığı için ulaşım sistemine bağlı olarak çalışan trafik sinyalizasyon sistemi, akıllı yeşil dalga sisteminde düzenlenemediğinden dolayı araçlar her trafik ışığında beklemek zorunda kalmakta ve şehrin her yerinde trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır.

            Uzun, orta ve kısa vadede çözüm önerilerimiz şunlardır:

1-Şehri batı ve doğu istikametinde merkezden ikiye bölen, Porsuk Nehri Eskişehir’in hayat kaynağı olup, sadece su yolu olarak değil, şehir içerisinde toplu ulaşım hatlarıyla bağlantılı, alternatif ayrı bir toplu ulaşım hattı olarak kullanılmalıdır.

2-Eskişehir merkezde ve merkezin çeperlerinde alternatif ulaşım için bisiklet yolları olabildiğince yaygınlaştırılmalı ve sadece spor amaçlı değil, şehir içi ulaşım amaçlı ve toplu ulaşım duraklarına entegre olacak şekilde yapılmalıdır.

3-Eskişehir’de yerin altı olabildiğince kullanılmalıdır. Merkezi ve önemli anayol geçişlerinin olduğu yerlerde kesintisiz trafik akışı sağlayan, çokça yeraltı çarşılı alt geçitler yapılmalıdır.

4-Eskişehir merkezde, bölünmüş yollar çok kısıtlı olup, bulvar ve bölünmüş yol ulaşım ağı olabildiğince arttırılmalıdır.

5-Eskişehir merkezde trafiğin kesintisiz akması ve işlemesi için, kritik merkezlerde ve kavşaklarda, batçık altgeçitler ve köprülü kavşaklar yapılmalıdır. Yatay ve düşey trafik işaretleri, trafik altyapısı, yollar, yenilenmeli ve geliştirilmelidir.

6-Uygun yerlerde, yap-işlet modeliyle, toplu taşımayla bağlantılı yeraltı ve yerüstü otoparkları yapılmalıdır.

7-Eskişehir toplu ulaşım sistemleri bütün engellilerin kullanımına uygun, herkes için erişilebilir ve konforlu olmalıdır.

8-Eskişehir’in toplu ulaşım sistemi ana hattı, en doğudan en batıya şehrin merkezlerinden geçecek şekilde düz bir ana omurga metro hattı üzerine kurulacak şekilde bir ulaşım mastır plan yapılmalı ve fizibilite çalışmalarına başlanmalıdır.

9-Bu metro hattına göre, seyreltilmiş kırkayak iskelet sistemi model alınarak, kuzey ve güney yönlerinde oluşturulan toplu ulaşım hatları, ana omurga metro hattına bağlanacak şekilde planlanmalıdır.

10-Şehrin güneyinden, şehir merkezine inen bir raylı sistem metro hattı ve ayrıca lastik tekerliler için ana yollarla bağlantılı bir tünel yol çalışması yapılmalıdır.

Eskişehir’in vizyonu ve potansiyeli yapılacak bütün bu çalışmaları gerekli kılmaktadır. Eskişehir’de, ulaşımla ilgili yapılacak bu çalışmalar, EBB’nin asli görevidir. Eskişehir’in çok zayıf olan ulaşım altyapısı ve yaşanan trafik sıkışıklığı, tüketicileri sağlıklı bir çevrede yaşama hakkından mahrum etmektedir. Trafik sıkışıklığının önlenmesi ve sağlıklı ulaşım tüketiciler ve bütün hizmet alıcalar için vazgeçilmez bir haktır. Eskişehir halkı daha sağlıklı, hızlı, etkin, verimli ve konforlu ulaşım hakkını, bütün hizmet alıcılar ve gelecek nesiller için EBB’den ısrarla talep etmesi gerekir.  

#TÜKDES #EBB #EskişehirdeTrafikSıkışıklığı #EskişehirMerkezdeUlaşımProblemleriVeÇözümÖnerileri

Dr. Gültekin GÜLLÜ

TUKDES Genel Başkan Yardımcısı

379 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |