Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
26 Nisan 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.698.467

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
İşletme kârlılığı mı halk sağlığımı”
İşletme kârlılığı mı halk sağlığımı”

Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL“Sağlıklı çevrede yaşama hakkı evrensel tüketici haklarındadır. Ticaret hakkından önde gelir ”dedi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

 

 

 İzmir Kahvehaneciler Odası 5727 sayılı yasanın 3.maddesinin 1.fıkrasının d bendinin Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürmüş, bu maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurulmasını istemiştir. Danıştay 10. Dairesi, söz konusu maddede “kahvehane” sözcüğünün yer almasını anayasanın 13, 17 ve 48. maddelerine aykırı bularak, iptali isteğiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur.

Anayasanın 56. maddesi “herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” dedikten sonra, devlete “çevre sağlığını, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesi” görevini yüklüyor. Anayasanın 90. maddesi de temel haklar söz konusu olduğunda, uluslararası antlaşmaların esas alınacağını belirtiyor. 5261 sayılı yasayla onaylanan, Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi, “kamuya açık (kapalı alanlarda) tütün dumanına maruz kalmayı önleyici ulusal yasalar” çıkarılmasını ve uygulanmasını istiyor.

Hiç bir hava temizleyici ve klima sisteminin sigara dumanını temizlemediği ispat edilmiştir. Sigara dumanı içindeki bütün kanser yapıcı partiküller ve gazlar çok hızlı olarak dağılır. Kapalı alanın tamamını kaplar. Kahvehanelerde sigara içilen / içilmeyen bölüm ayrımı yapılması teknik açıdan mümkün değildir.

1996’da toplu taşıma araçları ve reklamlarla ilgili sigara yasakları çıktığında; 4207 sayılı

Yasa Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. O zaman Anayasa Mahkemesi ”sağlık hakkı bütün hakların üstündedir” kararını verdi. Yapılan başvuruyu reddetti. Anayasa mahkemesi tüketicilerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını göz önüne alarak Danıştay 10. dairesinin yaptığı başvuruyu da reddedecektir.

Başta uluslar arası sigara tekelleri olmak üzere, kimse boş hayallere ve beklentiye kapılmasın. Dumansız hava soluma hakkı, temel bir insan hakkıdır.

Sağlık ticaretten önde gelir.

Süleyman BAKAL

Genel Başkan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2700 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |