Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
18 Nisan 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.690.491

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“sözleşmelerde ücretsiz kurulum ...
“sözleşmelerde ücretsiz kurulum ...

Ücretsiz kurulum taahhüdü olmayan sözleşmelerden artan   şikayetleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES) Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi Yusuf SÜNBÜL; ” Tüketiciler ürün satış ilanlarını iyi okumalı,ücretsiz kurulum olup olmadığına dikkat etmeli, gerekirse görsel kayıt yapmalıdırlar.” dedi.

 

           Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi Yusuf SÜNBÜL şu açıklamayı yapmıştır;

            Son günlerde internetten/uzaktan ; yapılan alışverişlerde ücretsiz kurulum taahhüdü bulunmayan sözleşmelerden mağduriyetler/şikayetler artarak devam etmektedir.         

            Pandemi döneminde yaygınlaşan internet alış verişlerinde satış ilanlarındaki aldatıcı ibarelere çok dikkat edilmeli, satıcı ve  sağlayıcıların  ilanlarındaki “taahhüt” niteliğindeki açıklamalar dikkatle okunmalı,gerekirse görsel kayıt yapılmalıdır.Özellikle sözleşmede ücretsiz kurulum ve servis olup olmadığı kontrol edilmelidir.  

            6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun göre; Ayıplı mal:

            MADDE 8- (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. (2) Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan; satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan; muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir.

            Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür.Malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir.

            Yukarıda belirtilen kanunlar çerçevesinde; satıcı /sağlayıcı malı mevzuata veya satış sözleşmesine aykırı göndermiş ise tüketici aşağıdaki seçeneklerden birisini değerlendirmelidir.                                                                                                                                                                                                      1-)  Hiç bir gerekçe göstermeksizin ürün ambalajını açmadan 14 gün içinde iade etme hakkını kullanmalı,                                                                   

2-) Sözleşmede  satıcı veya sağlayıcı tarafından ücretsiz kurulum taahhüdü varsa;tüketici yetkili servis ücretini ödeyerek ürünün açılması, ürün hasarlı ise tutanak tutulması,sağlam ise kurulumun gerçekleştirdikten sonra İl/İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine “servis ücretinin iadesi” için başvuru yapmalıdır.

            Tüketiciler mağduriyet  yaşamamak için:internet satış ilanlarındaki yazılan her satırı iyice okumalı, gerekirse ilan şartlarının görsellerini (Ekran görüntüsü/fotoğraf) almalıdır.,Tüm dikkat ve özene rağmen mağduriyet hallerinde uyuşmazlığın miktarına göre tüketiciler; İl/İlçe   Tüketici Hakem Heyetlerine,arabulucuya başvurabilirler.

 

#Tükdes, #EvrenselTüketiciHakları, #ÜcretsizKurulum

 

 Yusuf SÜNBÜL 

 Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi

107 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |