Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.628

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Sigara kullanımı, çevreyi ve sağlığı duman ediyor..."
“Sigara kullanımı, çevreyi ve sağlığı duman ediyor..."

Dumansız hava sahası ihlalleri ile ilgili açıklama yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ, “Sigara içenler en büyük zararı önce kendilerine ve ailelerine sonra diğer tüketicilere ve yaşadığı çevreye vermektedir” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ şu açıklamayı yaptı:

Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak, evrensel tüketici hakkıdır. Sigara sağlığa zararlıdır. Baştaakciğerkanseri olmak üzere birçok hastalığın ana sebebi ve sağlığımızın düşmanıdır.7.11.1996 Tarih ve 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesi ile kapalı alanlarda sigara kullanımı yasaklanmış ve topluma önemli ölçüde sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı sağlanmıştır. Daha sonrasında bu duyarlılık artmış, 4207 sayılı Kanun toplumda büyük bir kabul görmüş ve dumansız hava sahası oluşturma uygulamaları ile bu çalışmalar genişletilmiştir.

Ancak son zamanlarda gerekli denetimler yapılmadığı ve yasal yaptırımlar uygulanmadığı için sigara kullananlar, neredeyse hiç sigara yasağı yokmuş gibi hareket etmekte, bu durum bütün tüketicilerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını olumsuzetkilemektedir.

 

Sigara kullanımı konusunda toplumda görülen problemler şunlardır:

1-Sigara kullanma yasağının olduğu yerlerde özelliklelokanta, kafeterya, kıraathane gibi mekanlardasigara kullanımısıkça görülmektedir.

2-Kapalı alanlarda, kamu kurumlarında,kampüslerde, garlarda, duraklarda, şehirlerde hemen hemen her yerde sigara kullanımı gittikçe yaygınlaşmakta ve dumansız hava sahaları sürekli ihlal edilmektedir.

3-Sigara kullananlar,izmaritleridışarlarda rasgele yerlere attıkları içinsokaklar, caddeler, yollar, kaldırımlar, toplu taşıma durakları, bütün kamusal alanlar ve her yer kirletilmekte ve sigara izmaritleri şehirlerde yaşanan kirliliğin en önemli sebeplerinden birisi haline gelmiştir.

Bütün buyaşananlarla, tüketicilerin, özellikle sigara kullanmayan tüketicilerin sağlıklı ve temiz bir çevredeyaşama hakları hiçe sayılmaktadır.

 

Bu kapsamda yapılması gerekenler şunlardır:

1-Sigara kullanım yasağıyla ilgili mevzuat geliştirilmeli ve bu konuda cezalar caydırıcı hale getirilmelidir.

2-Kamusal alanlardan başlayarak, dumansız hava sahalarını yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılmalıdır.

3-Sağlık Bakanlığı koordinasyonundaher ilde oluşturulandumansız hava sahasıdenetim ekiplerinin sayısı artırılmalı ve sigara kullanım yasağının olduğu kapalı alanlar titizlikle denetlenmelidir.

4-Sigara kullanım oranı düşürülmesi için stratejik planlar yapılmalı ve bu kapsamda çalışmalar arttırılmalıdır.

5-Sigara kullanma yasağını ihlal edenlere, 4207 sayılı Kanun’u 5. Maddesinin ilgili fıkraları ve Kabahatler Kanunu’nun 39. Maddesine göre hiç çekinilmeden cezai işlem uygulanmalıdır.

Temiz hava hakkımıza sahip çıkmak için yasaklanmış alanlarda sigara içilmesi halinde, mağduriyet yaşayan tüketiciler “ALO 184 Tütün İhbar Hattını” arayarak veya akıllı telefon ve tablet üzerinden “Yeşil Dedektör” mobil uygulamasını kullanarak bildirim yapabilir ve şikâyette bulunabilirler.

 

#TÜKDES #SağlıkBakanlığı #DumansızHavaSahası#4207SayılıKanun #YeşilDedektör #Alo184 

Dr. Gültekin GÜLLÜ

Genel Başkan Yardımcısı

394 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |