Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
18 Nisan 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.690.481

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
ALO 174 GIDA HATTI
ALO 174 GIDA HATTI

 
Kemal Ertuğrul Öztürk 
Milat-27.10.2015 00:00
 

Ülkemizde, özellikle son on yılı aşkın bir süre içinde, hemen her alanda olduğu gibi tüketici hakları alanında da önemli bir mesafe kat edilmiştir. Bugün gelişmiş ülkelerdeki tüketici hakları uygulamaları seviyesindedir denilebilir. Hatta bazı hususlarda gelişmiş bazı ülkelerden daha ileri bir seviyede olduğu bilinmektedir. Artık resmi ve özel çeşitli kuruluşlarda, şeffaf uygulamaların yanı sıra, muhakkak tüketicilerle ilgili bir birim, kendi faaliyet alanında tüketicilere hizmet vermektedir.

Tüketicilerin sıkça başvurduğu hatlardan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sorumluluğundaki Alo 175 Tüketici Şikâyet Hattı’nın yanı sıra;Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Alo 130 Ürün Güvenliği Şikâyet Hattı ve Sağlık Bakanlığı’nın Alo 184 Sağlık Şikâyet Hattı gibi gıda konusunda şikâyetlerin bildirildiği Alo 174 Gıda Şikâyet Hattı da tüketicilerin güvencesi olan başvuru merkezleridir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bakanlığın web sitesinde Alo 174 Gıda Hattı ile ilgili olarak şikâyetlerini bildiren tüketicilerin sıkça sorduğu sorulara da açıklık getirerek, herkesin bu hattı rahatlıkla kullanma alışkanlığına ulaşması hedeflenmiştir. Çünkü sağlıklı ve güvenli bir piyasanın oluşması tüketicilerin dikkat ve hassasiyetleriyle mümkün olacaktır. Her gün dolup dolup boşalan raflarda bulunan yüzbinlerce ürünün, her birinin resmi görevliler tarafından denetlemesinin ayrı ayrı yapılıyor olması imkân ve ihtimal dâhilinde değildir. Bu sebeple tüketicilerin, yaptıkları alış verişlerde aldıkları ürünlerin sağlıklı, hijyen ve kaliteli olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Ancak alış veriş sonunda aldıkları ürünlerle ilgili bir tereddüt yaşadıklarında yetkililere haberdar etmek suretiyle piyasa denetimine aktif olarak katılmaları beklenmektedir. Gıda şikâyetlerinin öncelikle ele alınması için ALO 174 GIDA HATTI kurulmuştur. Ayrıca bu görüşmelerde tüketicilerce sıkça sorulan bazı sorular Bakanlıkça tespit edilmiş ve kamuoyunun bilgilenmesi için açıklamalar yapılmıştır. Aşağıda, tüketiciler tarafından sıkça sorulan bu sorulara yer verilmektedir.

ALO174 GIDA HATTI nedir? Ne amaçla kurulmuştur? ALO174 GIDA HATTI: Tüketicinin gıda güvenilirliği ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyette ilgili merciye kolay bir şekilde ulaşabilmesi, iletişimin tek merkezden yönlendirilmesi, tüketiciye en kısa zamanda dönüş yapılabilmesi ve sonucun takibi amacıyla kurulmuştur. Bu süreçte tamamen gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak Bakanlığımızca yapılan çalışmalara vatandaşlarımızın da iştirak etmesi hedeflenmiştir.Bu kapsamda; vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikâyetler bu konularda Bakanlığımızca düzenlenmiş eğitimleri alan operatörler tarafından kaydedilmektedir.

ALO174 GIDA HATTI, asılsız ihbar ve şikâyetlere ve hattın amacı dışında meşgul edilmesine karşı ücretlendirilmektedir. Bu kapsamda Türk Telekom ve GSM firmalarıyla en düşük tarifeden ücretlendirme kapsamında anlaşma sağlanmıştır. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kamuoyuna yapılan duyuruya göre 1 Şubat 2013 tarihinden itibaren Sabit Hat ve Mobil Şebeke üzerinden yapılacak olan “1” ile başlayan 3 haneli numara aramaları tarifelerin Her Yöne Görüşme limitlerinden düşecek veya ücretlendirme bu şekilde faturaya yansıtılacaktır. Ayrıca alo174@tarim.gov.tr e-posta adresi, www.alo174.gov.tr adresindeki canlı destek ve mobil uygulama yollarıyla başvurular ücretsiz olarak alo174 gıda hattına yapılabilmektedir.

ALO174 Gıda Hattı nasıl çalışıyor? İhbar-Şikâyette bulunmak istediğiniz; işletme adı ve adresini, şikâyetçi olduğunuz ürün bilgilerini paylaşmanız durumunda kayıtlarınız oluşturulmaktadır.

ALO174 Gıda Hattına yapılan başvuruların sonuçları vatandaşa nasıl bildiriliyor? E-posta yoluyla oluşturulan kayıtlarınız için başvuru numaranız e-posta olarak gönderilmektedir. Telefon yoluyla oluşturduğunuz kayıtlarda ise sözlü olarak başvuru numaranız aktarılır. TC Kimlik numaranızı aktarmanız durumunda başvuru numaranız ve TC Kimlik numaranızla kaydınızı www.alo174.gov.tr adresinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-posta adresi ve/veya GSM numarası bildirmeniz durumunda belirtilen e-posta adresine ve/veya GSM numaranıza başvurunuzun sonuçlandığına dair bilgi mesajı gönderilmektedir.

Kişisel bilgilerimi iletmeden şikâyet kaydında bulanabilir miyim? Evet bulunabilirsiniz.

Kayıt oluştururken sizinle paylaştığımız kişisel bilgiler başkası ile paylaşılıyor mu? Bildirmiş olduğunuz kişisel bilgiler 3. Şahıslarla kesinlikle paylaşılmamaktadır.

Şikâyet ettiğimiz işletmeleri denetime kim/kimler gidiyor? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı İl ve İlçe Resmi Kontrol Görevlileri tarafından denetimler yapılmaktadır.

Başvurum ne kadar sürede sonuçlanıyor? Başvuruların sonlandırılma süresi ortalama 15 gündür. Ancak başvuru ile ilgili numune alma veya işletmeye süre verilmesi durumunda bu süreç uzayabilmektedir.

BİZE GÖRE; Tüketicilerin sunulmakta olan bu hizmetlere karşı, özellikle gıda konusunda gereken hassasiyet ve yakın ilgi göstermek suretiyle, gıdaların daha sağlıklı, daha temiz ve daha kaliteli olacağına sebep olunacağını akıldan çıkarmamaları gerekmektedir.27.10.2015 Kemal Ertuğrul Öztürk

SÖZ İZİ: Misafire ikram etme niyeti, yemeğin lezzet ve bereketini artırır. K.E.Ö.

http://www.milatgazetesi.com/41-ALO-174-GIDA-HATTI/73852#.Vi94JLfhC1s

2286 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |