Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Mart 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.676.597

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Yüksek hızlı mağduriyetler...
“Yüksek hızlı mağduriyetler...

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD), hızlı trenlerde yolculuk yapan tüketicileri mağdur eden uygulamaları hakkında açıklama yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ, “TCDD,hızlı tren projeleri ile çağ atlarken, yolculara getirdiği kısıtlamalarla geriye gitmektedir."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin GÜLLÜ şu açıklamayı yaptı.

TCDD bilet satış kuralları değişikliği ile sistem; tüketicinin cebinden alıp,TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin kasasına para pompalayan bir emme basma tulumbaya dönmüştür. En son geçen hafta yapılan, hızlı tren bilet satış kural değişiklikleri şunlardır:

1-Gişe işlemlerinde; mevcut durumdaki iade işlem süresi son 5 dakikadan 60 dakikaya ve mevcut durumdaki bilet değişiklik ve bilet açığa alma süreleri 15 dakikadan 75 dakikaya çıkarılmıştır. 

2-Diğer satış kanalı İşlemlerinde; mevcut durumdaki iade işlem süresi son 30 dakikadan 75 dakikaya ve mevcut durumdaki bilet değişiklik ve bilet açığa alma süreleri 30 dakikadan 75 dakikaya çıkarılmıştır.

3-İade işlemlerinde; mevcut durumda sefer gününden önce uygulanan iade kesintisi oranı %10’dan %15’e; sefer gününde uygulanan iade kesinti oranı %20’den %35’e çıkarılmıştır.

4-Açık bilet kuponu geçerlilik süresi 180 günden 90 güne düşürülmüştür. Daha önceden mobil uygulama ile yapılan bilet değişikliklerinde herhangi bir ücret alınmazken, yeni düzenleme ile hareket gününde veya hareket günü öncesinde yapılacak her bilet değişiklik işlemlerinde %10 oranında ekstra ücret alınmaktadır.

5-Ankara-İstanbul arası hızlı tren bilet fiyatlarında 2022 yılında toplamda %100’ün üzerinde zam yapılırken, 2023 yılının ilk dokuz ayında yapılan toplam zamda yine %100’ün üzerinde olmuştur

            Tüketici mecburiyeti var,tüketici hakkı yok!

            Bütün bu kurallar ve uygulamalar sürekli tüketicilerin aleyhine işlemektedir.Yapılandeğişiklikler hizmet alıcıları maddi yönden mağdur etmekte, tüketicilerin esnek hareket etme serbestliğiniçok fazla kısıtlamakta ve seyahat özgürlüklerini zorlaştırmaktadır. Tekelim istediğimi yaparım. Maalesef, demiryolu taşımacılığında tekel olan TCDD tüketici mecburiyetini tüketici aleyhine kullanmaktadır.

Hukuka,ekonomiye ve hükümet programına aykırı uygulamaları durdurun!

Bu kapsamda önerilerimiz şunlardır:

1-Daha önceki yıllarda ölçü olarak uygulanan bilet değiştirme, açığa alma ve iade işlemleri sürelerinin önceki haliyle uygulanması hem tüketiciler hem de TCDD için çok daha doğru ve uygundur.

2-Tüketicilerin, TCDD Taşımacılık Mobil Uygulama üzerinden yaptığı bilet değişikliği işlemlerinde%10 ekstra ücret alınması yanlış olup,mobil uygulamadan yapılan bu işlemlerden ekstra ücret alınmamalıdır.

3-Gidiş-geliş bileti alan yolculara uygulanan indirim ücretleri, önceden olduğu gibi tekrar uygulanmalıdır.

4-Öğrencilere, gençlere ve atmış yaş üzerine uygulanan bilet indirim ücreti%20’den, %15’düşürülmüş olup, bu konuda önceden olduğu gibi öğrencilere, gençlere ve atmış yaş üzerinde daha fazla indirim uygulanmalıdır.

5-Hızlı tren bilet ücretlerine yapılan zamlar, hükümetin belirlediği yıllık enflasyon oranını geçmemelidir.

Tüketiciler velinimettir. Ölçülü olmak erdemdir. TCDD'nin tek taraflı uygulamaları; TCDD Yönetim Kurulu, Rekabet Kurumu ve idari karar alıcılar tarafından incelenmeli ve tüketici mağduriyetleri önlenmelidir.

Eskişehir,25.10.2023

 

#TÜKDES #UlaştırmaVeAltyapıBakanlığı #TCDDHızlıTrenBiletZamları #TCDDBiletParametreleriKuralDeğişiklikleri

Dr. Gültekin GÜLLÜ

Genel Başkan Yardımcısı

888 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |