Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
21 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.890.836

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
”Su bir insan hakkıdır, ticarileştirilemez…”
”Su bir insan hakkıdır, ticarileştirilemez…”

Tüketicilerin sağlıklı içme suyuna erişimini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ali KARADEMİR” Sağlıklı içme suyunu güvenli bir şekilde tüketiciye ulaştırmak kamu otoritesinin temel görevidir “dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Yardımcısı Ali KARADEMİR konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Dünyamızın %80’i su olmasına rağmen su kaynakları her geçen gün daha da azalıyor. Birleşmiş Milletlerin bir araştırmasına göre 2025 yılında dünya nüfusunun 8,5 milyara ulaşacağı, susuzluk çeken ülke sayısının 26’dan 52’ye, susuzluk çeken insan sayısının da 350 milyondan 3 milyar kişiye yükselecek olması suyla ilgili paylaşımın petrol gibi vahşileşeceğini rahatlıkla düşündürüyor.

Uluslar arası ölçümlere göre kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8.000-10.000 metre küp olan ülkeler su zengini sayılmaktadırlar. Ülkemiz su zengini bir ülke olarak algılandığı halde gerçek hiç de öyle değildir. Yıllık kişi başına kullanılabilir su miktarımız 1.430 metre küptür. Dünya otalamasının 7.600 metre küp olduğu göz önüne alındığında Türkiye için su fakiri bir ülke denilebilir. Dünyamızda ki su kıtlığı ve kirlenme, insan sağlığını artan bir şekilde tehdit ediyor. Kendimizi suyu daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmak için organize etmeliyiz. Su kaynakları üzerindeki baskı, nüfus arttıkça, ekosistem çöktükçe, küresel ısınma artıkça, baraj inşaatlarıyla yeraltı su kaynakları kurumaya başladıkça ve tüketim eğilimleri değiştikçe, hızla artmaktadır.

 Sıradan vatandaşlar olarak su sorunlarıyla ilgimiz, barajların doluluk oranları, bireysel tasarruflu su kullanım şekilleri gibi konularla sınırlı olsa da artık su kaynaklarının yönetimi ile ilgilenmenin zamanı geldi.

Su kullanımını yönetmek için denge politikası ve iyi bir su yasası üzerine kurulu olan sistemlere ihtiyacımız vardır. Su demokrasisinin yaygınlaştırılması, suya adaletli erişimin sağlanmasında en önemli çabalardandır. Dünyada ve ülkemizde suyu ticari bir mal olmaktan kurtaracak katılımcı yönetişim mekanizmaları mutlaka kurulmalıdır.

 

 

Ali KARADEMİR                                                                                                                Genel Başkan Yardımcısı

 

 

 

3183 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |