Sağlıksız beslenme sonucu oluşan sorunları değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Projeler Komisyonu Başkanı Mehtap ÖZKAYA “yediğimizi içtiğimizi bilelim üç beyazdan kaçalım” dedi.
Projeler Komisyonu Başkanı Mehtap ÖZKAYA konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Çocuklarımızın sağlıklı beslenme alışkanlıklar kazanmaları gençliğimizin sağlıklı yetişmesini sağlar.Bu alışkanlıklar çocuklara anne ve babalar tarafından ufak yaşlarda verilmelidir.
Şeker ister şeker kamışı,ister pancar,ister nişastadan üretilsin,ister aşırı tatlı meyvalardan alınsın insan vücudu için gerekli düzeyin üzerinde kullanılırsa sağlığa zarar verir.Obezite’nin başlıca nedeni şekerdir.Obeziteyi de şeker hastalığı takip eder ki tüm vücut fonksiyonları bu yolla yıkıma uğrar.
Bir şişe gazozda 40gr früktoz şurubu,bir kutu gazlı kolalı içecekte 12 kesme şekere eşdeğer sakkoroz bulunduğu dikkate alınırsa yanlış uygulamanın boyutu daha iyi anlaşılır.
Vücudun bağışıklık sistemi zayıflar, şeker hastalığı oluşarak damarlarda hasarlar kalp hastalığı riskini arttırır, böbrekler tahrip olur.Sonuçta erken ve kötü yaşlanan,damarları hasarlı,kalbi ve beyni sorumlu,eklemleri güçsüz, ve belleği zayıf bir yaşlılık gelişir.
Beyaz un da şeker gibi sakıncalı bir üründür. Kana çok çabuk karışan karbonhidrat içeriği ile insülin dengesizliği yaratarak gereksiz yağ oluşturarak obeziteyi tetikler. Bilinen sakıncayı azaltmak için Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekmekteki kepek oranını %60 arttıran bir tebliğ yayınlamıştır.
Tuz bileşimi içeriğindeki sodyum vücudun su dengesini sağlar. Ve kan basıncını düzenler. Fazlası yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları yapar,beyin kanamasına neden olarak insanların yatalak olmasına sebep olur.Vücuttaki gerekli kalsiyumun dışarı atılmasını sağlar ki kemik erimesi riskini arttırır.Tuz yiyeceklere tat katıp iştah arttırdığı için çok yeme ile gelişen obozitrenin başlıca nedenlerinden biridir.Bilimsel olarak bir kişinin günlük tuz ihtiyacı 6gr kadardır bunun 3gr mı zaten yenilen sebzelerden kazanılır.
Tuz’un insan sağlığı için zararlarını dikkate alan Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aşırı tuz tüketimini önlemek için bir takım tedbirler almaya başlamıştır.
Öncelikle ekmekteki tuz oranını %2 den %1.5 ‘e düşüren bir tebliğ yayınlamıştır.
Sağlıklı beslenme için öncelikle üç beyaz çok dengeli tüketilmelidir.
Kamu otoritesi tüketicilerin un, şeker ve tuz tüketimini azaltıcı önlemleri acilen uygulamaya koymalıdır.
Mehtap ÖZKAYA
Projeler Komisyonu Başkanı