Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
21 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.890.720

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Reklam mesajları/sms’leri nasıl şikâyet edilir…”
“Reklam mesajları/sms’leri nasıl şikâyet edilir…”

İzinsiz ticari elektronik ileti/sms tacizlerini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Av.Pınar  TURHANOĞLU GÜCÜYENER “1 Mayıs 2015’de yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile izinsiz reklam mesajı göndermek para cezası müeyyidesine bağlandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haziran 2015’e geldiğimizde ise 1 Mayıs’ta kesilen reklam mesajlarının geri dönmeye, giderek artmaya başladığını gördük “dedi

 

Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Av.Pınar Turhanoğlu Gücüyener Konuyla ilgili Olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Gerektiği şekilde şikâyet edemememiz ve bu konuda ayrıntıları düzenleyen bir yönetmeliğin olmaması temel sorun oldu. Yasa yürürlüğe girdikten sonra ortadan kalkan mesajlar, artarak geri dönmeye başladı.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da:

 “Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz.  Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilir.” Deniyor.

Mevcut Kanun’a göre şikâyeti ise şu şekilde yapmamız gerekiyor:

- Şikayet mesaj alıcısının ikametgahının bulunduğu yerdeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticaret  İl Müdürlüğü’ne yapılır. Yazılı olarak yapılabileceği gibi e-devlet üzerinden elektronik imza ile de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne yapılabilir.

            - Şikâyet eden, gerçek kişi ise adı ve soyadı ile imzası ve ikametgâh adresinin; tüzel kişi ise unvanı ve temsile yetkili kişinin veya vekilinin adı ve soyadı, iş adresi ve imzasının başvuruda yer alması gerekir.

            -  Reklam mesajı sms ile geldi ise; şikâyetçinin telefon numarası, şikâyetçinin abonesi olduğu GSM operatörünün adı, şikâyete konu iletiyi gönderenin numarası, bu numaranın bulunmaması halinde marka ve işletme adı gibi alfanumerik bilgisi, iletinin gönderilme tarihi, saati ve içeriği ile esnaf veya tacir olmaları halinde bu bilgisine yer verilir.  İletinin yazılı veya görsel bir örneği başvuruya eklenir.

            - Elektronik posta yolu ile reklam mesajı geldi ise; şikâyetçinin elektronik posta adresi, şikâyetçiye elektronik posta hizmeti sağlayan işletmenin adı, şikâyete konu iletiyi gönderenin elektronik posta adresi, iletinin gönderilme tarihi, saati ve içeriği verilir. İletinin yazılı veya görsel bir örneği başvuruya eklenir.

            - Sesli arama yolu ile reklam mesajı geldi ise; şikâyetçinin telefon numarası, şikâyetçinin abonesi olduğu GSM veya sabit hat operatörü adı, şikâyete konu iletiyi gönderenin numarası, bu numaranın alınamaması halinde marka ve işletme adı gibi bilgisi, iletinin gönderilme tarihi, saati ve içeriği yer alır.

 

- Şikâyet başvurusu, ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde yapılır.

            - Ticaret İl Müdürlüğü tarafından, hakkında şikâyet bulunan hizmet sağlayıcı tespit edilir. Konuya ilişkin bilgi ve belgeler ilgilisinden temin edilerek şikâyet sonuçlandırılır. Ancak, gerekli hallerde Ticaret İl Müdürlüğünce denetim için görevlendirilen personel tarafından yerinde denetim yapılabilir.

            - Hizmet sağlayıcı, Ticaret İl Müdürlüğü tarafından söz konusu şikâyetle ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgeleri, bu talebin tebliğinden itibaren 15 gün içinde teslim etmekle yükümlüdür. Gerekli hallerde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere 15 gün uzatılabilir. Aksi takdirde, hizmet sağlayıcıya Kanunda öngörülen idari para cezası uygulanır. Ticaret İl Müdürlüğü, hizmet sağlayıcının doğrudan tespit edilmesine imkân bulunmadığı hallerde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden bilgi ve belge talep edebilir.

 

            Tüketiciler önceden kabul ettikleri halde sonrasında ticari elektronik ileti almayı red edebilirler. Hizmet sağlayıcı ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür. Talebin ulaşmasını müteakip hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurur. Bu nedenle gönderilen mesajda, mesaj listesinden ne şekilde çıkılabileceği bilgisi yer almıyorsa bu durum da ayrı bir şikâyet konusudur.

 

            Kanun tüketiciler için olumlu sonuçlar doğurmuştur. Bununla beraber ilgili yönetmeliğin kısa sürede çıkması ve şikâyet sürecinin örneğin “sms” ile yapılabilmesi gibi kolaylaştırılması gerekmektedir. 

            Haklarımızı kullanalım, haksızlıkları önleyelim…

 

Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER

Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı

4665 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |