Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
29 Ocak 2025 Çarşamba 
Ziyaretçi Sayımız: 1.966.137

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim Kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Mavi kapak...
Mavi kapak...

Mavi kapak toplama kampanyaları üzerinden asılsız ve eksik bilgilerle oluşturulan tüketici yönlendirmelerini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL“Mavi kapakların farklı kampanyalar aracılığı ile toplanması bahse konu işletmelerin geri kazanım yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır yada azaltmamaktadır “dedi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Süleyman BAKAL Konuyla ilgili Olarak şu açıklamayı yapmıştır:

 

24/08/2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin 4. Maddesi’nde “Hammaddeden işlenmiş ürüne kadar, bir ürünün üreticiden kullanıcıya veya tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış Ek-1’ de yer alan Ambalaj Tanımına İlişkin Açıklayıcı Örneklerde belirtilenler ile geri dönüşsüz olanlar da dâhil tüm ürünler” ambalaj olarak tanımlanmıştır.

 

Aynı Yönetmeliğin Ek-1 Ambalaj Tanımına İlişkin Açıklayıcı Örnekler başlıklı açıklamalarında ambalaj olarak kabul edilecek malzemeler kapsamında CD kutusuna sarılmış streç film, tek kullanımlık tabak ve bardaklar, satış yerlerinde doldurularak kullanılan yapışkan film, sandviç torbaları, alüminyum folyo ve benzeri malzemeler, hazır yiyecek ambalajları v.b. malzemeler ile su, maden suyu, meyve suyu şampuan, deterjan ve benzeri ambalajların kapakları yer almaktadır.

 

Söz konusu Yönetmelik kapsamında ambalaj atığı üreticileri yani ürünlerini piyasaya ambalajlı olarak süren işletmeler 2015 yılında toplam piyasaya sürdükleri plastik ambalajların(su şişeleri düşünülecek olursa hem kapak hem şişe olarak) %48 ini, cam ambalajların %48 ini, metal ambalajların %48 ini, kağıt-karton ambalajların %48 ini ve ahşap ambalajların geri kazanmakla ve bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na raporlamakla yükümlüdürler. Bu oranlar yönetmelik gereği kademeli olarak aratarak 2020 yılında %60 bulacaktır.

 

Mavi kapakların farklı kampanyalar aracılığı ile toplanması bahse konu işletmelerin yukarıda açıklanan geri kazanım yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır ya da azaltmamaktadır.Bu tür kampanyalar toplumda tüketicilerin ambalaj atıklarının geri kazanılmasına dikkat çekmek, destek olmak ve bu konuda farkındalık yaratmak amaçlı çalışmalardır.

 

Tüketicilerimizin , bilinçli tüketicilik adına ; yetkisiz kişilerce yazılı basında ve sosyal medyada yayınlanan mavi kapaklarla ilgili asılsız haberlere aldanmamaları , mavi kapak toplama konusundaki duyarlılıklarını devam ettirmeleri ,  toplum yararına bir davranış olacaktır.

           

           Süleyman BAKAL

           Genel başkan

2875 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |