Kurban ve hijyen konularını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES ) İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Muhammet Nuri COŞKUN "kurban;seçim,kesim,nakil, saklama şart ve sırasına dikkat edilmelidir. " Dedi.
TÜKDES İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Muhammet Nuri COŞKUN konularla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
Kurbanlık hayvan satın alacağınız ve kesim yaptıracağınız yerin Valilik uhdesinde oluşturulan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca onaylı olup olmadığına dikkat ediniz!
Kurban seçimi...
Satın almayı düşündüğünüz kurbanlık hayvanın ayakta duruş pozisyonu, çevreye karşı tepkileri, vücudunda herhangi bir araz olup olmadığına dikkat ediniz!
Hayvanın gözleri görüyor mu, boynuzlarında kırık var mı, derisinde anormal oluşumlar var mı, göz, burun, ağız, cinsel organlarından anormal akıntı var mı? Dikkat ediniz!
Dış uyarılara duyarlı mı, dokunulduğunda hiçbir tepki vermiyor mu, boynunu gövdesine doğru kıvırmış yatar pozisyonunda mı? Dikkat ediniz!
Küçükbaş hayvanlar genelde sürü olarak hareket ettikleri için, sürü ayakta ise satın alacağı hayvan da ayakta mı, sürü yatıyorsa o da yatıyor mu, sürüden ayrı hal hareket içerisinde mi? Dikkat ediniz!
Küçükbaş hayvan bir, büyükbaş hayvan ise iki yaşını tamamlamış olmalı. Halk arasında “kapak atma” diye ifade edilen husus ise “hayvanın ilk kesici süt dişinin düşerek yerini kesici kalıcı dişe bırakması” durumudur. Yani satın alacağınız kurbanlık hayvan cinsi olgunluğa ulaşmış mı? Dikkat ediniz!
Tarım cebimde ...
Gerek küçükbaş, gerekse büyükbaş hayvanda küpe numarası o hayvanın kimlik numarasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aplikasyonu olan “Tarım Cebimde” uygulaması ile küpe numarasını kontrol edebilir, hayvanın doğum tarihine ulaşabilirsiniz.Kurbanlık hayvan almadan önce cep telefonunuzda “Tarım Cebimde” uygulamasını yüklediniz mi? Dikkat ediniz!Kanatma işlemi 6-7 dakika kadar sürmeli ve sonrasında en kısa sürede hayvanın iç organları çıkartılarak uzaklaştırılmalıdır. Buradaki amaç etin daha sağlıklı ve daha güvenli olmasıdır.Bir mililitrelik bağırsak içeriğinde bir trilyon mikroorganizma bulunduğu bilinmeli, bu mikrobiyotanın ete nüfuz etmeden uzaklaştırılmasına dikkat ediniz!
Kesim ve nakil...
Kasapları aceleye getirmeyiniz, şayet kısa süre içerisinde iç organlar uzaklaştırılabilecek, deri yüzülüp karkas hale getirilebilecekse kanatma işlemi yapılmasına dikkat ediniz!
Kurban etlerini koyduğunuz poşetin ağzı havalanacak şekilde açık tutulmalı, araç ile taşınacaksa aracın kliması çalışır olmalı, etler üst üste değil de mümkün olduğunca yayılarak taşınmalı, birbirlerine temas eden noktaları en aza indirilmelidir.
Dinlendirme,soğutma ve dondurma...
Kurbanlık hayvanın 38 santigrat derece olan kesim sıcaklığı sağlıklı ve hızlı bir şekilde soğutulmalıdır ki üzerine bulaşmış olan mikroorganizmalar üreyip çoğalmasın.
Kesim sonrası etler poşetlere konulmadan +14/+20 santigrat derecede olan bir ortamda 5-6 saat kadar dinlendirilip sonrasında buzdolabı ısısı olan +4 santigrat derecede muhafaza edilirse etlerimizin kokuşma ve yeşillenmesini engellemiş oluruz.
Etler direkt dondurucuya kaldırılmamalı, buzdolabında mümkünse tek sıra yayarak ve bir öğünde tüketilecek miktarlara bölünerek buzdolabında +4 santigrat derecede tutulmalı, tüketimi iki günü geçecekse dondurucuya kaldırılmalıdır.Soğutulmadan direkt dondurucuya konursa etin dış tabakasında oluşan kabuklaşma iç ısının düşmesine mani olur ve et merkezinden kokuşmaya, yeşillenmeye başlayabilir.
Yukarıda özetleyerek anlatmaya çalıştıklarım dikkat çekmek amaçlı olup detaylı bilgi için mutlaka bir veteriner hekime danışınız.
Hayırlı, sağlıklı bayramlar.Eskişehir,14.06.2024
Muhammet Nuri COŞKUN
Veteriner Hekim
TÜKDES İstanbul Şube Başkan Yardımcısı