Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
18 Eylül 2024 Çarşamba 
Ziyaretçi Sayımız: 1.831.174

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“yeni TÜKETİCİ KANUNU, NASIL OLMALI?”
“yeni TÜKETİCİ KANUNU, NASIL OLMALI?”

Yeni hazırlanan, Tüketiciyi Koruma Kanunu tasarısını değerlendiren Tüketiciyi  Destekleme  Derneği  Genel  Başkan  Vekili  Orhan  DURMUŞ, “hakem heyetleri, özerk bir yapıda olmalı ve Kamu Denetçisi’ne bağlan-malıdır”  dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI tarafından, “Tüketiciyi Koruma Kanunu” adıyla, yeni bir Tüketici Kanunu Tasarısı hazırlanarak, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu'nda kabul edildi. 

Tüketicileri, daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirlerin alınması amacıyla, hazırlanan kanun tasarısını, takdirle karşılıyoruz.

Ancak; yeni yasanın  beklentilere cevap verebilmesi için,  bazı maddeler yeniden düzenlenmeli ve  bazı ilaveler yapılmalıdır:

1- Hakem heyetleri, özerk yapıda olmalıdır. Tüm il ve ilçelerde müstakil bir birim olarak, kendi kadrosu ile örgütlenmelidir. Hakem heyetleri, en az haftada bir toplanmalı ve özlük hakları iyileştirilmelidir. Her 250.000 nüfusa, bir hakem heyeti olacak şekilde kurulmalıdır.

2- İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin vereceği kararların sınırı, en az 3.500 TL. olmalıdır.

 3- İllerde, yeni adı Kamu Denetçisi olan, Ombudsmanlık Kurumu ve teşkilatı oluştu-rulmalı ve hakem heyetleri bu kuruma bağlanmalıdır. Bu kurum oluşana kadar ise, mevcut  uygulama devam etmelidir.4- Yeni  kanunda özellikle “sözleşmede öngörülen koşullar, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez”  ibaresinin olması, tanımlar bölümünde “DEVRE MÜLK” ve “SİGORTA”  ibarelerinin, mutlaka yer alması gerekmektedir.

5- Bankacılık sözleşmelerini düzenleyen kanun maddesi “tüketicilerden hiçbir suretle, kredi kartı üyelik ücreti, hesap işletim ücreti, dosya ücreti, ipotek fek ücreti vb. isim-ler altında herhangi bir bedel alınamaz.” şeklinde düzenlenmelidir.

6- Tüketici lehine verilen ve  kesinleşen kararlar emsal niteliğinde olmalı; Türkiye genelinde aynı konuda işlem yapan  tüm tarafları bağlamalıdır.

7- Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda, evrak  kayıt  numarası verilmeli ve bu işlem, düzenlenecek yönetmelikte mutlaka yer almalıdır.

 

 

Orhan DURMUŞ 

Genel Başkan Vekili

2473 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |