Ekmek fiyatlarındaki astronomik zamları değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL “ekmek fiyatları makarna fiyatlarına eşitlensin“dedi.Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı
.
Daha önce ekmeğe yaptıkları fahiş zam mahkeme kararı ile iptal edilen fırıncılar yeni bir girişimle ekmek fiyatlarına %44 zam yaptılar. 300 gr ekmeğin fiyatını 65 krş.kabul edersek 1kg ekmeğin fiyatı 2.16 kuruşa tekabül etmektedir.
Ekmeğe alternatif olan makarna fiyatlarına gelince; makarnanın yapımında daha fazla teknoloji ve yetişmiş insan gücüne gereksinim duyulmasına, üretim merkezlerin uzaklığı sebebiyle nakliye giderlerinin daha yüksek olmasına rağmen makarnanın kg fiyatı Ambalajlı olarak 500 gramı 0.70 TL (Kg 1.40 TL) dir. Yani ambalajsız satılan Bir Kg ekmeğin fiyatı, Ambalajlı satılan makarna fiyatının 1,5 katına denk gelmektedir.
TMO’nun verilerine göre
2008 yılı Aralık ayı ortalama un fiyatı 42,05 TL/50 Kg iken 2009 yılı Aralık ayı ortalama un fiyatı 39,89 TL/50 Kg. olarak gerçekleşmiştir. Un fiyatlarının ekmek maliyetindeki katkısı %21 dir.
Ekmek fiyatları 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62. maddesi uyarınca belirlenmektedir. İlgili yasanın 62.maddesi aşağıdadır.
MADDE 62. — Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya yedi gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir.
Belediyeler veya o yerin en büyük mülki amiri tespit edilen bu tarifeleri uygun bulmadıkları takdirde esnaf teşekkülü ile anlaşmaya varamazlarsa onbeş gün içinde o yerin mülki amirinin ya da görevlendireceği yardımcısının başkanlığında, ticaret ve sanayi veya ticaret odasından bir temsilci ile esnaf ve sanatkârlar odaları birliği temsilcisinden teşekkül edecek bir komisyonda görüşülüp karar verilmesini isteyebilirler, Komisyon kararları salt çoğunlukla alınır. Komisyon, tarifeleri uygun bulmadığı takdirde tarife yürürlükten kalkar. Komisyon kararına karşı, ilgililer yazılı bildirim tarihinden itibaren on gün içinde ticari davaları görmeye yetkili mahkeme nezdinde itirazda bulunabilirler. Bu mahkemenin kararı kesindir
.
Sayın valimiz 5362 sayılı yasanın 62.maddesindeki yetkisini kullanmalı; Fırıncılar odası ile anlaşmaya gidilmeli anlaşma olmazsa konu Valilik makamının belirleyeceği komisyona havale edilmeli, 5362 sayılı yasanın 62. Maddesi sonuna kadar işletilmelidir.
Tüketici mecburiyeti sömürü aracı olarak kullanılamaz. Türkiye Tüketicisinin ana tüketim maddesi ekmek fiyatları belirlenirken kamu otoritesi sosyal riskleri gözden uzak tutmayacaktır.
Süleyman BAKAL
Genel Başkan