Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
21 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.891.276

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Engelli anayasa...
Engelli anayasa...

Anayasa yazım sürecinde engelli haklarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Engelliler Komisyonu Başkanı Gülhayat ÖCAL“engelsiz yaşam için; 8,5 milyon engellinin göründüğü anayasa istiyoruz ” dedi. Engelliler Komisyonu Başkanı Gülhayat ÖCAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birleşmiş Milletler engelli kişilerin hakları dair sözleşme; Türkiye Cumhuriyeti tarafından 30 Mart 2007 tarihinde imzalanmıştır.03 Aralık 2008 tarihinde TBMM tarafından onaylanmıştır. Sözleşmeye taraf olduğumuz bilgisi bürokratik işlemlerin tamamlanmasından sonra; 28 Eylül 2009 tarihinde Birleşmiş Milletlere bildirilmiştir.

Anayasanın 90. Maddesine göre; Birleşmiş Millet engelli kişilerin haklarına dair sözleşme iç hukukumuzun parçası haline gelmiştir.

Anılan sözleşme; evrensel hukuk değerleri açısından en yeni sözleşmedir. Dört partinin uzlaşarak eşit üye verdiği T.C.anayasası yazım sürecinde Engelli hakları mutlaka evrensel normlarda yer almalıdır. Bu anlayışın anayasada benimsenmesi noktasında ayrımcılık yasağı vurgulanmalıdır.

Anayasamızın 10. Maddesinde ki; eşitlik ilkesinin dışında, özel olarak engelli hakları yer almalıdır.

 Engelliler için çalışma hakkı, sosyal ve ekonomik yaşama katılımda en önemli araçlardan biridir. Ancak özellikle, mimari düzenlemeler, ayrımcı uygulamaları kaldırılması, engelli kişiye özel dezavantajı ortadan kaldıran diğer tedbirler, engelliler için temel bir anayasal ihtiyaçtır.

Engelli tüketicilerin kamusal alanda görünür olmaları, kamu hizmetlerinden eksiksiz faydalanmaları için hakları anayasada teminat altına alınmalıdır.

Toplumsal sözleşme olan anayasalarda teminat altına alınan engelli hakları kamu otoritesinde farkındalık oluşturacaktır.

Yazımına başlanan anayasada; politika yapım ve karar alma süreçlerine; engellilerin etkin olarak katılımlarını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.

Tüm sıfat, unvan, makam ve aidiyetlerinden ayrıldıktan sonra insanlar tüketici olma vasfı üzerinde kalmaktadır. 8,5 milyon engellinin olduğu her ailede en az bir yaşlının bulunduğu ülkemizde bu talepler kamu vicdanının sesidir.

Gülhayat ÖCAL
Engelliler Komisyonu Başkanı

3629 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |