Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
21 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.891.139

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Bal üretiminde ağır metal tehlikesi....
Bal üretiminde ağır metal tehlikesi....

Bal üretim aşamalarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Araştırma Komisyonu Başkanı Prof .Dr. Mehmet Rıfat BOZKURT “bal üretilen mekanların kali-tesi, balın kalitesinden ayrı düşünülemez”  dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rıfat BOZKURT konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Türk Gıda Kodeks’i Bal Tebliği’ne göre bal, bitki nektarlarının veya bitkilerin canlı kısımlarının üzerinde yaşayan, bitki suyu emici böceklerin salgılarının, bal arısı  tara-fından toplandıktan sonra kendine özgün maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattı-ğı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı doğal üründür.

Bal’a şifa özelliğini, ağırlıklı olarak polifenolik maddeler verirler. Polifenolikler, en az on gruptan oluşurlar ve en önemli sınıfı flavonoidlerdir. Flavonoidler, bal’a  anti-radikal, antimikrobiyal ve antioksidan özellikler kazandırırlar.
Bal’daki mineral maddeler kendilerini oluşturan elementlerle tanımlanırlar. Bal tebli-ğine göre balda kilogramda bir gram ‘a kadar bulunmaları kabul edilir.
Zararlı olabilecek mineral madde dışındaki minerallerin, sağlık açısından bir yararı yoktur.

Mineral maddeler arı ürünlerine nasıl karışır? Arıların nektar toplama alanı ola-rak kovanlardan itibaren 3km yarıçaplı bir bölge kabul edilir. Bu bölgedeki çiçek ve bitkilere bulundukları alandan rüzgâr ve yağmur gibi atmosferik olaylarla mineral tozları taşınır.

Mineral tozları bölgenin kayaç ve madenlerinin bozuşmaları ile oluşurlar. Bölgede  ki-reçtaşları hakimse kalsiyum içerikli mineraller, asit volkanik kayaçlar hakimse, potas-yum, sodyum ve alüminyum içerikli mineraller hakimdir. Bölgede maden varlıkları mevcutsa,örneğin bir bakır madeni varsa bakır,kurşun madeni varsa kurşun içerikli mineraller gözlenir.

Beslenme bölgesinde ağır metal mineralleri içeren oluşumlar varsa, ağır metal tehli-kesi oluşabilir. Şifa bulma niyeti ile arı ürünleri kullanan tüketicilere kullandıkları ürünlerdeki sağlığa zararlı maddelerin miktarlarını öğrenmelerini öneriyoruz.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ da, özellikle ağır metallerle, arsenik ve cıva gibi maddelerin arı ürünlerine karışabileceği bölgeleri saptamaları yönünde çalışmalar yaparak,  bu bölgelerde bal üretimini engellemelidir.

Prof.Dr. Mehmet Rıfat BOZKURT
Araştırma Komisyonu Başkanı

3200 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |