Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
21 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.891.302

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Beş liraya sucuk devri kapandı…”
“Beş liraya sucuk devri kapandı…”

Kanatlı eti ile kırmızı et karıştırılarak üretilen sucuk salam ve sosis üretimi yasağını değerlendirenTüketiciyi Destekleme Derneği Genel Saymanı Yusuf ÖNDER,” fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek… “dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Sayman Yusuf ÖNDER, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla yeniden düzenlediği Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri 2012 / 74 Tebliği 5 MART 2013 SALI GÜNÜ /BU GÜN yürürlüğe girdi.

Bu günden itibaren piyasada artık tavuk, hindi etleri ile koyun, keçi, sığır eti karışımlı sucuk ve soyalı sucuk, pastırma, döner ve köfte satışı yasaklandı.

Ancak tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretebilecek. Yine tebliğ kapsamında yer alan çiğ kanatlı eti, hindi kıyma ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılamaz. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilir. Şartları getirildi.

Yasağa rağmen raflarında karışımlı ürün bulunduranlara ise 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği en az 12 bin lira para cezası uygulanacak.

Soyadan üretilen köfte yıllarca tüketicilere çok düşük fiyatlardan satıldı. Köfte, sucuk ve döner gibi ürünler tağşiş edildi.

Tüketiciler yasağa rağmen market raflarında karışımlı et ürünü gördüğünde  ‘Alo 174 Gıda’ hattını aramalıdır. Mutlaka ihbarda bulunmalıdır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri de  denetimlerini sıklaştırmalı verdiği kararı  etkin bir şekilde uygulamalıdır.
Yıllardır yanıltılan tüketicilerin güvenli gıdaya erişimini sağlanmalıdır.

Yusuf ÖNDER 
Genel Sayman

2995 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |