Banka kartlarını /karlarını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Saymanı Yusuf ÖNDER“vahşi kapitalizmin sivri dişleri bankaları terbiye etmek kamu otoritesinin görevidir.” dedi.Genel Sayman Yusuf ÖNDER konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Tüketicinin feryadı nihayet kamu otoritesinin kulağına kar suyu kaçırdı.
Bankacılık sektöründen yapılan şikâyetler Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin zirvesine oturdu.
Hakem heyetleri toplantıları bazen yalnızca bankacılık sektöründen yapılan şikâyetleri görüşüyor.
Ve dağılıyor.Akıllarına gelen kelimeleri hesap özetine yazıyorlar, tüketicilerden kesintileri yapıyorlar. Ondan sonra tüketici uğraşsın parasını geri alacağım diye. Bir tarafta hukuk müşavirlikleri olan bankalar, bir tarafta sözleşmenin zayıf tarafı olan tüketiciler. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara padişah olsa.
Sözleşmelerin zayıf tarafı olan tüketicileri yalnızca kamu otoritesinin alacağı tedbirler koruyabilir mi?
Elbette kamu otoritesinin alacağı önlemler tüketicileri tek başına korumak için yeterli değildir.
Tüketiciler finansal okuryazarlıklarını geliştirmelidir.
Kart alırken /kullanırken ekonomik olarak kaldırmayacakları yükün altına girmemelidir. Ayağını yorganına göre uzatmalıdır. Tüketiciler gereksiz yere cebini kartlarla doldurmamalıdır. Unutulmamalıdır ki alışveriş yapılaması bile banka kartını cüzdanda taşımanın riski vardır. Kart alırken mutlaka piyasa araştırılmalıdır. Bankaların ısrarcı limit yükseltme taleplerine itibar etmemelidir.
Tüketiciler; imkânları varsa alışverişini nakit yapmalıdır. Nakit alışveriş hem daha hesaplıdır. Hem de israf boyutunda alışı verişin yapılmasını engelleyecektir
Kamu otoritesiTBBM’de bekleyen tüketicinin korunması hakkındaki kanun tasarısını bir an evvel yasalaştırmalıdır. Tüketicilerin yaşadığı bu sorunlara çözüm üretmelidir.
Yusuf ÖNDER
Genel Sayman