Eskişehir’de nöbetçi eczane sıkıntısını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Saymanı Yusuf ÖNDER” odaların ve kamu otoritesinin öncelikli görevi; tüketicilerin ihtiyaç duydukları zamanda ilaca kolay ulaşımını sağlamaktır “dedi.
Genel Sayman Yusuf ÖNDER konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Uzun kurban bayramı tatilinde 800 bin nüfuslu Eskişehir kent merkezinde günde 4/5 nöbetçi eczane bulunması tüketicileri mağdur etti. Nöbetçi eczanelerde kuyruklar sokaklara taştı. Tüketiciler niye bu sıkıntıları çekmek zorunda olduklarını çok merak ettiler. Eskişehir kent merkezinde 200 bin tüketiciye bir nöbetçi eczane planlanmaktadır.
Oysa mevzuat çok açık: Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 13.10.1992 Resmi Gazete Sayısı:21374 “Nöbetçi Eczanelerin Çalışma Düzeni
Madde 29- Eczanelerin bulundukları yerlerin özellikleri de göz önüne alınarak, nöbet tutulacak günler ve çalışma saatleri ile kaç adet eczanenin nöbetçi kalacağı, Bölge Eczacı Odası veya temsilcisi tarafından belirlenir ve bir nöbet listesi hazırlanır. Bu listeler, il Sağlık Müdürlüğü veya görevli yetkililerin kabul ve onayı ile uygulamaya konulur.”
Tüketicilerin ilaca kolayca ulaşımının sağlanması için:
*Nöbetçi eczane sayısı nüfusla orantılı olarak arttırılmalıdır.
*Nöbetçi eczaneler Odunpazarı ve Tepebaşı İlçelerimizde dengeli olarak dağıtılmalıdır.
Kamu otoritesi nöbetçi eczane listelerini onaylarken düzenleme ve kontrol görevini itina ile yerine getirmeli, tüketicilerin ilaca kolay ulaşımını sağlayacak tedbirleri almalıdır.
Yusuf ÖNDER
Genel Sayman