Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
23 Kasım 2024 Cumartesi 
Ziyaretçi Sayımız: 1.892.163

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“Tüketicileri, bankalara ezdirmeyin”
“Tüketicileri, bankalara ezdirmeyin”

Yeni yasalaşan, Tüketiciyi Koruma Kanunu’nu değerlendiren, Tüketiciyi  Destekleme  Derneği  Genel  Başkan  Vekili  Orhan  DURMUŞ, “kanunun eksik yanları giderilmeli ve tüketiciler, bankalara ezdirilmeme-lidir”  dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Vekili Orhan DURMUŞ,konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI tarafından hazırlanarak meclise sevk edilen yeni “Tüketiciyi Koruma Kanunu” , TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.

Tüketici haklarında önemli iyileştirmeler getirerek, tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirlerin alındığı, yeni “Tüketiciyi Koruma Kanunu”nu takdirle karşılıyoruz ve hayırlı olmasını diliyoruz. 

Ancak; yeni yasanın  mağduriyetleri önleyebilmesi, hak ihlallerini giderebilmesi ve beklentilere cevap verebilmesi için, bazı maddeler yeniden düzenlenmeli ve çıkarılacak yeni yönetmelikte, bazı konular açıklığa kavuşturulmalı ve bazı ilaveler yapılmalıdır. Yeni yasanın neler getirdiğini ve hangi konularda eksiklik olduğunu şöyle özetleyebiliriz:  

1. Bankalar artık yıllık aidatı olmayan bir kart türü çıkarmak zorunda olacaklar. Ancak, mevcut kredi kartlarıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığından, kullanılmakta olan kredi kartlarından, kart aidatı alınmaya devam edileceği anlaşılmaktadır. Bu bir eksikliktir.

2.  Cayma hakkı 7 günden, 14 güne çıkarıldı. Aynı hak Tüketici Kredisi kullananlar için de geçerli olacağından,  artık bu krediler için de, 14 gün içerisinde cayma hakkı olacak. Bunu takdirle karşılıyoruz.

3. Konut kredisinde erken ödemede uygulanan %2’lik erken ödeme cezası, (kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde erken ödenen tutarlar için) %1’e indirildi. Biz bu maddenin tamamen kaldırılmasını istiyorduk.

4. Değeri 2.000 TL‘nin altında bulunan uyuşmazlıklarda, ilçe tüketici sorunları hakem heyetlerine3.000 TL‘nin altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyet-lerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise, 2.000 TL. ile 3.000 TL’nin arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunlu hale getirildi. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için, tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacak. Biz bu rakamların, ilçe hakem heyetleri için 3.000 TL. ve il hakem heyetleri için de 5.000 TL. olmasını talep ediyoruz.

5. Bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alı-nacağı hususu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın görüşü alınarak, BDDK tarafından belirlene-cek. Bu madde ile, bankaların tüketicilerden çeşitli isimler altında aldıkları, (hesap işletim ücreti, extre bedeli, sms ücreti ve benzeri isimler altında aldıkları) ücretlerin, yasal hale geleceği endişesindeyiz. Bu durum ise, tüketici haklarının iyileştirilmesi alanında yapılan çalışmaların boşa gitmesine yol açabilir.   

Bu nedenle diyoruz ki; onay sürecinde olan kanun, Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ ne iade edilmeli ve TBMM tarafından yeniden görüşülmelidir. Bu mümkün olmazsa  kanunun eksik yanları,  yönetmeliklerle giderilmeli ve tüketiciler, bankalara ezdirilmemelidir.

 

Orhan DURMUŞ 

Genel Başkan Vekili

2260 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |