Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
21 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.891.352

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
” BEBEK MAMASINDA % 0.09 GDO ZARARSIZ MI ?…”
” BEBEK MAMASINDA % 0.09 GDO ZARARSIZ MI ?…”

GDO’lu ürünleri kurtaran yönetmelik değişikliğini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Saymanı Yusuf ÖNDER “Gdo bulaşanı tüketiciyi yanıltmaktır. Doğru tabir gdo karışanı/gdo karıştırılanı olmalıdır.”  dedi.Genel Sayman Yusuf ÖNDER konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının piyasa denetimleri sırasında alınan “Bir Bebek Mamasının Sütlü Tahıl Karışımı” ürünün incelemesi sırasında GDO tespit edildiği, incelemenin doğrulanması için şahit numunenin Bakanlığın Ankara Merkez Laboratuarı’na gönderdiği, burada yapılan analizde de anılan üründe GDO tespit edildiği için tüm il valiliklerine yazı yazılarak ilgili ürünün toplatılmasına karar verildiği basın organlarında yer almıştır.

27.05.2014 günü Konya’da fuar açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık  Bakanı M. Mehdi Eker, Bebek Maması firmasının bir ürününde ‘GDO’ tespit edilip edilmediği yönündeki soru üzerine: “Biz Türkiye’de bebek mamalarında ve insan gıdalarında, insanların tükettiği hiçbir gıdada, GDO’ya hiçbir şekilde izin vermiyoruz. Burada da laboratuvarlarımız, piyasa denetimleri esnasında bir mamada tahıl içerisinde ‘var- yok’ analizinde, bu milyonda bir de olabilir, çok küçük bir şeyde olabilir. O şu anda ileriki tetkiklerde ortaya çıkar. Ama biz hiçbir şekilde tolere etmiyoruz. Bu tespit edildi ve tespit edilince, ürünün toplatılmasına karar verildi. Savcılığa intikal ettirildi. Bakanlık, ayrıca soruşturma açtı. Bununla ilgili süreç devam ediyor. Biz hiçbir şekilde GDO’lu ürüne toleransımız yok.” Demiştir.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Resmi Gazete’nin 29 Mayıs 2014 tarih ve 29014 sayılı nüshasında yayınlanan “Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik”le,  Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası BİYOGÜVENLİK (CARTAGENA) PROTOKOLÜ ile 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı bir düzenleme yapılmıştır.

Anılan yönetmeliğin2.maddesinin 4.fıkrası “ Analiz sonucunda üründe % 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir.”şeklinde düzenlenmiştir.

 

5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu’nun daha başındaki 1.amaç maddesi, 2-ü-v-y-z maddeleri, 3. 4. 6. ve 7. Maddeleri başta olmak üzere çok yerinde modern biyoteknoloji kullanılarak elde edilen genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerinden kaynaklanabilecek risklerden söz edilmektedir. Bunların %1 oranında olursa zararlı, fakat %0,9 olunca zararsız olduğuna dair tüketicilerin ciddi kaygıları vardır.

Kamuoyunda bu bilincin oluşmasında önemli katkıları olan GIDA GÜVENLİĞİ HAREKETİ’NE teşekkür ediyoruz.

 

Tüketicilerin sağlık ve güvenliğini tehdit eden bu yönetmelik değişikliği derhal iptal edilmelidir.

Yusuf ÖNDER

Genel Sayman

2889 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |