Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Onur Kurulu Başkanı Pınar Turhanoğlu Gücüyener,Ramazan Bayramı için yapılacak alışverişlere iftardan sonra ya da sabah saatlerinde çıkılmasının yararlı olacağını belirterek,
"Bayram sevinçlerimize burukluk karışmasın. Alışverişlerimizde özenli ve planlı hareket edelim. Tüketirken tükenmeyelim" dedi.
Gücüyener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşların bayram alışverişine çıkmaya başladığını hatırlattı. Bayram öncesi alışverişin yoğun ve kalabalık bir dönemde yapıldığını ifade eden Gücüyener, "Ama Ramazan Bayramı öncesinde daha dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü insanların aç ve yorgun olduğu günlerde Ramazan Bayramı öncesi yapılacak alışverişe dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
- "Sunulanı değil ihtiyacınız kadarını satın alın"
Alışverişin tüketiciler tarafından planlanarak yapılması gerektiğine dikkati çeken Gücüyener, şöyle konuştu:
"Bize sunulanı değil de ihtiyacımız olan kadarını satın almamız gerekiyor. Alışverişe çıkmadan önce mutlaka ihtiyaç listesi hazırlanmalıdır. Satın alınacak mal ve hizmetler konusunda ön araştırma yapılmalıdır. Alışveriş için ayrılan mal ve hizmetin seçimi ile orantılı tüketici zaman baskısı yaşamamalıdır. 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun tüketicilere tanıdığı, 'raf fiyatı ile kasa fiyatının farklı olması durumunda tüketicinin lehine olan raf fiyatının geçerliliği' hükmü hatırda tutulmalıdır. Taksitle satışlarda sözleşme yapılmalıdır."
"İnsanın yorgun ve açken dikkatsiz olması kaçınılmazdır. Bu nedenle alışverişe iftardan sonra ya da sabah saatlerinde çıkılması daha uygun olur" diyen Gücüyener, şu ifadeleri kullandı:
"Yapılan araştırmalar özellikle market alışverişlerinde açken ihtiyaçtan kat kat fazla ürün alındığını göstermiştir. Yorgun ya da uykusuzken yapılan alışverişlerde de ürünler yeterince kontrol edilmeden ve rakipleri ile mukayese edilmeden alındığı için zaman ve para kaybına uğradığımızı unutmayalım. Kredi kartı kullanıyorsak limit aşımına girip girmediği ve son ödeme tarihinde ödemeyi yapıp yapamayacağımız da mutlaka kontrol edilmelidir. Mağazaların yoğun ve kalabalık olduğu saatlerde ürünleri yeterince inceleme fırsatımız olmayabilir. Bu nedenle yeterli inceleme ve değerlendirme yapabileceğimiz zamanlar oluşturmalı, öncesinde internet üzerinden fiyat ve kalite araştırması yapmalıyız. ürünleri fiş ya da faturası ile birlikte teslim almalıyız. Ürün ile ilgili sıkıntı yaşadığımızda fiş ya da fatura belgemiz olmadan herhangi bir hak talep etmemiz mümkün olmayacaktır. Yine kredi kartımızdan çekilen meblağı, nakit ödemelerde para üstünü kontrol etmeliyiz. Bayram sevinçlerimize burukluk karışmasın. Alışverişlerimizde özenli ve planlı hareket edelim. Tüketirken tükenmeyelim."
- "Büyük bir endüstri, tüketiciyi ihtiyaçtan fazlasını almaya teşvik ediyor"
Büyük bir endüstrinin, tüketicinin ihtiyacından fazlasını alması için çalıştığına dikkati çeken Gücüyener, "Kendimizi fazla suçlamamalıyız. Çünkü büyük bir endüstri, sürekli olarak yeni çıkan, bir sonraki ürünü almamız için teşvik ediyor. İlkelerle hareket etmeliyiz. Karar verdiğimiz süre ne kadar kısa olursa, yanlış karar verme riskimiz o kadar artıyor. Uyarı ve tavsiyeler dikkate alındığında ihtiyacımız kadar almamız kolaylaşır" ifadesini kullandı.
Gücüyener, bilinçli tüketici olmanın önemine değinerek, "Gelirlerimiz kısıtlı, kolay kazanılmıyor. Harcarken de dikkat etmeli, en verimli şekilde kullanmalıyız" dedi.
AA
http://www.milligazete.com.tr/haber/Bayram_alisverisine_iftardan_sonra_cikin/329272#.U9IGleN_vq8
HABER ETİKETLERİ: tüketici, bayram, alışveriş, iftar, sabah, saat,