Tüm illerde "İl Gıda Kurulları" oluşturulmalı ve bu kurullara tüketici derneklerinin katılımı konusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin sağlıklı olup olmadıklarının kontrolünü yapmalarının önemine değindi.
Bayram öncesi gıda alışverişine çıkarken, "tüketirken, tükenmemek" için yapılması gerekenleri dile getiren Bakal, şöyle konuştu:
"Tüm alışverişlerde olduğu gibi, bayramda da gıda alışverişi yapılırken mutlaka liste yapılmalı, fiş veya fatura alınmalıdır. Alınacak ürünün üretim yeri ve tarihi ile son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Gıdaların saklama koşullarına uygun muhafaza edilip edilmediği incelenmelidir. Ambalajlı gıda ürünlerinden, ambalajı bozulmuş, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış veya çökmüş gıda ürünleri satın alınmamalıdır. Misafirlerimize ve çocuklarımıza ikram edeceğimiz tatlı ve şekerlerde, şeker pancarından elde edilen şeker içerikli ürünler tercih edilmelidir. İçeriği, ham maddesi, üreteni, pazarlayanı satanı incelenmelidir. Tüketicileri ikna edecek objektifölçütler oluşturulmadan ticari amaçlarla, haksız rekabet oluşturmak için, sertifikalandırılan ürünlerden özellikle uzak durulmalıdır. Tüketicilerimiz düşük kaliteli, çok ucuza satılan merdiven altı ürünleri tercih etmemelidir."
Tüketicilerin sağlıksız gıda satışının önlenmesi için kamu otoritesine yardımcı olmasının önemine de dikkati çeken Bakal, "Kişiler, gıdalardaki, gıda satışı üretimi yapan işletmedeki olumsuzlukları şüpheli durumları, 'ALO 174 Gıda Şikayet Hattı'na bildirmeli, başvurusunu takip etmeli ve sonuçlanması için ısrarlı girişimlerde bulunmalıdır" ifadelerini kullandı.
Bakal, gıda konusundaki istismarların önlenmesi için de tüm illerde "İl Gıda Kurulları" oluşturulması ve bu kurullara tüketici derneklerinin katılımı konusunda yasal düzenlemeler yapılması talebini de sözlerine ekledi.
http://www.beyazgazete.com/haber/2014/7/27/bayramda-merdiven-alti-urunlere-dikkat-2316586.html