Porsuk Baraj Göleti Özel Hükümleri bilgi edinme başvurularını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Danışma Kurulu Üyesi Prof. Arzu ÇİÇEK “İçme ve kullanma suyumuz Porsuk Havzası can çekişiyor” dedi.
Danışma Kurulu Üyesi Prof.Dr. Arzu ÇİÇEK konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Eskişehir Kent Merkezinin içme ve kullanma suyu kaynağı olan Porsuk Baraj Gölü’nün su kalitesinin korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacı ile Porsuk Baraj Gölü Havzası’ndaki faaliyetlere ilişkin hukuki ve teknik esasları içeren Özel Hüküm çalışmaları yapılmış, Porsuk Baraj Gölü Havzası Özel Hükümleri (PBGHÖH) Orman Su İşleri Bakanlığının 19.02.2013 tarih ve 79 sayılı kararı ile onaylanmış ve yürürlüğe giriş tarihleri (20.03.2013 Kütahya,13.04.2013 Eskişehir) belirlenmiştir. Özel hükümler çerçevesinde Havza Koruma Planı Uygulama Programı yıllara ve sorumlu kurumlara göre detaylı bir biçimde verilmiştir.
Kütahya’nın evsel ve endüstriyel atıksu arıtma tesislerini yeniden yapılandırması için verilen sürelerin tamamlandığı dönemde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğünde 14.11.2014 tarihinde Genel Müdür Prof. Dr. Cumali KINACI başkanlığında konu ile ilgili düşüncelerimizin aktarıldığı ve uygulamaların konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Konu ile ilgili görüşmek yapmak üzere Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanından 19.11.2014 tarihinde randevu istenmiştir. Randevu talebimize beş ay geçmesine rağmen cevap verilmemiştir.
4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde PBGHÖH ile ilgili on kuruluştan uygulamalarla ilgili 17.02.2015 tarihinde bilgi talep edilmiş olup, başvurularımıza sekiz kuruluş cevap vermiştir.
Bilgi Edinme başvuru cevaplarından anlaşıldığına göre:
1-13.04.2013 tarihinde başlaması gereken “İzleme ve Denetim Programının Uygulanması” için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından komisyon kurulmasına karar verilmiş, komisyon kurma çalışmaları İKİ YILDIR DEVAM ETMEKTEDİR.
2-31.12.2013 tarihinde tamamlanması gereken “Kütahya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisinin Yeniden Yapılandırılması” ve 31.12.2014 tarihinde faaliyete geçmesi gereken “Diğer İleri Arıtma Tesisi Kurulması” konusu Kütahya Belediyesi’den gelen yazıda cevaplanmamıştır.
3-Arıtma Tesisi Kurması gereken Kütahya 1.Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü bilgi edinme başvurumuza cevap vermemiştir.
4-Kütahya 2. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü 2000m3/gün kapasiteli bir arıtma tesisini henüz projelendirdiğini ve ihale ettiğini bildirmiştir.
Kısaca söylemek gerekirse, Eskişehir halkını ilgilendiren belki de tek ortak sorunumuz çeşmeden akan sularımız. Kütahya’nın akla gelen her türlü atığını taşıyan Porsuk Çayı suyunun korunmasına yönelik verilen sürelerde herhangi bir işlem yapılmadığı, hatta izleme ve denetleme kurulu dahi oluşturulmadığı anlaşılmaktadır. Halk ve çevre sağlığını ciddi boyutta tehdit eden bu durumun acilen ele alınması, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluklarını yerine getirmesi ve tüketicilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Prof.Dr.Arzu ÇİÇEK
Danışma Kurulu Üyesi