Bilinçsiz ilaç tüketimini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği genel sekreteri Neşe KARADEMİR ”ilacın reklâmı yasak ;reklâmsız haliyle bile Petrol ithalatımızın yarısı kadar ilaca döviz ödüyoruz ”
Genel sekreter Neşe Karademir konuyla ilgili olarak şu görüşlere yer vermiştir.
Ülkemizde sağlık harcamalarının % 60 ilaç harcamalarından oluşturmaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde % 15 civarındadır. Eczanelerdeki ilaçların ortalama yüzde 7’si kullanım süresi dolduğu için çöpe atılıyor. Antibiyotiklerin %44 üne hiç dokunmuyoruz. Evlerde ise ilaçların yüzde 60’ının kutusu dahi açılmadan, kullanım tarihi sona eriyor. Yapılan araştırmalar yıllık 12 milyar dolarlık ilaç kullanımının olduğu ülkemizde 500 milyon dolarlık ilacın hiç kullanılmadan çöpe atıldığını göstermektedir. Ülkemiz kişi başına ilaç tüketimi konusunda dünyada ilk sıralarda bulunmaktadır. Bu veriler bile ülkemizde büyük bir ilaç israfının olduğunu göstermektedir.
Bilinçsiz ilaç kullanımının çok yaygın olduğu ülkemizde, alınan ilaçların tamamı kullanılmadan tedavi tamamlanmış sayılıyor ya da tedavi sağlamadı diye kullanım kesiliyor. Böylece hem sağlığımızla oynuyor hem de ilaç israfında bulunuyoruz.
Bunu önlemek için akılcı ilaç kullanımı gerekmektedir. Hasta başlanacak tedavide mutlaka hekimin önerileri doğrultusunda, eczacının doğru yönlendirmesi ile ilacını kullanması gerekmektedir.
İlaç kullanımında bilincin artması ile toplumda yanlış ilaç kullanımından kaynaklanacak ekonomik ve sosyal yük azaltılacak, hastanın uğrayacağı fizyolojik-biyolojik ve psikolojik zararları da önlenecektir.
Evlerinizde bulunan günü geçmemiş ilaçları lütfen il sağlık müdürlüğünün ilaç toplama merkezine iletiniz. Böylece ihtiyacı olan birine de yardım etmiş olursunuz.
İlaç ihtiyacı olanlar reçeteleriyle ilaç toplama merkezine başvururlarsa ücretsiz alabilirler.
Çöpe attığımız ilaç değil ülke ekonomisidir.
İlaç israfına duyarlı olalım geleceğimizi ve yaşamımızı israf etmeyelim.
Neşe KARADEMİR
Genel Sekreter