Kanserle savaş da ki yöntemleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan yardımcısı ve Yunus emre Devlet Hastanesi hasta hakları kurulu üyesi Türkan POLATOĞLU “ kanser önlenebilir bir hastalıktır erken teşhis hayat kurtarır “dedi.
Genel Başkan yardımcısı Türkan POLATOĞLU şu açıklamayı yaptı: Son yıllarda kanser tedavilerinde önemli gelişmeler kaydedilmesine karşın, erken tanı hala önemini korumaktadır. Hastalık başlamadan önce kansere dönüşebilecek hücrelerin saptanması çok önemli olup, kanser sıklığının ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından en temel noktayı oluşturmaktadır.
Bilindiği üzere her 8 kadından 1'i meme kanseri riski taşımaktadır. Ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda risk daha fazladır. Meme kanserinde ölüm riskini azaltmanın en etkili yolu erken teşhistir. Meme kanserinin hiçbir bulgu yokken erken dönemde saptanmasında MAMOGRAFİ denilen meme filmi erken teşhis için en önemli tetkiklerden biridir. Mamografi incelemesi; kadınların olası meme hastalıklarının erken fark edilmesinde yaşlarına göre belirlenmiş aralıklarla uygulanması gereken ya da var olan rahatsızlığın nedeninin anlaşılabilmesi için kullanılan, memenin özel bir röntgen cihazıyla filminin çekilmesidir.
Bu konuda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 81 ilde 84 adet
” Kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezi” (KETEM) kurulmuştur. Bu merkezlerde meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili taramalar tamamen ücretsiz yapılmaktadır.
Şehrimizde ki KETEM, Yunusemre Devlet Hastanesi bünyesinde, hizmet vermektedir.
Rahim ağzı kanseri taraması için 35-65 yaş, meme kanseri taramaları için 50-69 yaş arası hanımlarımızın bu merkeze başvurarak taramadan ve eğitimden geçmeleri ileriki yıllarda sağlıklı bir yaşam sürmeleri için çok önemlidir.
Ayrıca kendimiz için şu altın kuralları uygulamalıyız; Sigaradan uzak durmak! Sağlıklı saklama ve pişirme kurallarına uymak ve dengeli beslenmek! Düzenli egzersiz yapmak! Güneşin zararlı etkilerinden korunmak! Gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak! Alkolden uzak durmak!
Unutlmayalım iş işten geçtikten sonra yapılan kanser teşhisi; yüksek ekonomik, toplumsal, psikolojik, maliyetler getirmektedir. Hiç birimizin bu maliyetleri sevdiklerimize ödetmeye hakkı yoktur.
Türkan POLATOĞLU
Genel Başkan Yardımcısı