Doğalgaz faturalarından gelen şikayetleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL “doğalgaz faturalarından şüpheniz varsa;kendiniz ve tüm tüketicilerimiz için hakkınızı arayın " dedi.Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
Covid -19 pandemi sürecinde bir çok mal ve hizmet alım satımında olduğu gibi;doğalgaz faturaları konusunda da kafa karışıklığı yaşanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki,İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş(İGDAŞ) hakkında ; EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: “Gelen şikayetlere baktığımızda mevzuata aykırı sürelerde fatura düzenlendiğini tespit ettik. Bu durum haliyle vatandaşlarımızın faturasını oldukça yükseltmiş. Derhal soruşturma açtık. Gerekeni yapacağız” açıklamasını yapmıştır.
Erişim Tarihi:08.05.2020,https://www.epdk.org.tr/Detay/Icerik/2-8127/epdkdan-igdasa-sorusturma
Bu bilgiler;ülke genelinde tüm tüketiciler de şüpheye sebep olmuş bazı tüketiciler kamu otoritesi veya sivil toplum kuruluşlarının ülkemizin tamamında ,tüm doğalgaz dağıtım şirketlerinin faturalarını sorgulaması yönünde görüş bildirmeye başlamışlardır.
Ancak soruşturma somut başvurulara ve belgelere dayanılarak,mağdur olduğunu iddia eden gerçek veya tüzel kişinin başvurusu üzerine yapılabilir.
Kendisine usulsüz doğalgaz faturası gönderildiğini yada fatura bedelinin yüksek olduğunu iddia eden tüketici itiraz etme veya şikayet etme hakkına sahiptir.
Doğalgaz faturalarına nasıl itiraz edilir,şikayet nereye yapılır...
Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 48.,50. ve 51 .maddesinin kendisine/tüketicilere tanıdığı hakkı kullanarak ilgili doğalgaz dağıtım şirketine itiraz edebilir veya EPDK'ya şikayette bulunabilir.
Doğalgaz Dağıtım Şirketine;itirazda bulunan tüketici ;doğalgaz dağıtım şirketinin incelemesi sonucu vereceği karara karşı anlaşmazlığın miktarına göre;6.920 (altıbindokuzyüzyirmi) Türk Liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda ikamet ettikleri ilçenin Kaymakamlarında bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine , 6920 Türk Lirası ile 10.390 (onbinüçyüzdoksan) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine,10.390 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda Tüketici Mahkemesine başvurabilir.
Şayet tüketici;faturalandırmanın tüketimlerin tespit edilmesi, tahakkuk ve faturalandırma esaslarına uygun olmadığı iddia ediyorsa ;elindeki faturaların aslını/fotokopisini ekleyerek ilgili doğalgaz dağıtım şirketini EPDK'ya şikayet edebilir.
Doğalgaz faturalarından şüphesi olan tüketicilerimiz ; faturalandırma veya fatura bedeline itiraz yönünden şikayetlerini mutlaka ilgili mercilere yapmalı usulsüzlük ve haksızlıkların önlenmesine katkı vermelidir.Eskişehir,09.05.2020
Süleyman BAKAL
Genel Başkan