Elektrik kesintileri sonucu oluşan elektrik ev aletleri arızalarını ve zararları değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES) Genel Sekreteri Bülent ARSLANKAYA " tüketicilere yeterli, güvenli, sürekli ve kolay elektrik arzı sağlamayan dağıtım şirketleri oluşan zararları karşılamak zorundadır "dedi.
Genel Sekreter Bülent ARSLANKAYA konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
Elektrik kesintileri esnasında oluşan zararlar ve yeterli, güvenli sürekli elektrik arzı yapılmaması sonucu elektrikli ev aletlerinde ortaya çıkan zararlardan dağıtım şirketleri sorumludur.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu sorumluluğu
Elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliğinde açıkça belirtmiştir:
“Tüketicilerin bilgilendirilmesi ile tüketici hakları ve zararların tazmini
MADDE 56 – (1) Dağıtım şirketi ile görevli tedarik şirketleri, tüketicilerin yeterli, güvenli, sürekli ve kolay bir şekilde hizmet almalarını ve hizmet seçeneklerini öğrenmelerini teminen, gerekli bilgilendirme faaliyetini, yerine getirmekle yükümlüdür.”
Elektrik kesintileri/gel/gitleri esnasında oluşan zararları ve yeterli, güvenli sürekli elektrik arzı yapılmaması sonucu elektrikli ev aletlerinde ortaya çıkan arızları tüketiciler öncelikle zararlarını/elektrikli ev aletleri arızalarını ve arızanın sebebini yetkili servislere tespit ettirmelidir.
Yetkili servislerin yaptığı arıza tespitine/rapora itirazı olan tüketiciler itirazlarını uyuşmazlığın parasal değerini dikkate alarak tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine yapmalıdır.
Bu işlemler Garanti Belgesi Yönetmeliğinde tek tek sayılmıştır:
“Kullanım hatası-MADDE 11 – (1) Tüketicinin malı tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı olarak kullanmasından kaynaklanan arızalar hakkında 8 inci ve 9 uncu madde hükümleri uygulanmaz.
(2) Arızalarda kullanım hatasının bulunup bulunmadığının, yetkili servis istasyonları, yetkili servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla; malın satıcısı, ithalatçısı veya üreticisinden birisi tarafından mala ilişkin azami tamir süresi içerisinde düzenlenen raporla belirlenmesi ve bu raporun bir nüshasının tüketiciye verilmesi zorunludur.
(3) Tüketiciler, ikinci fıkrada belirtilen rapora ilişkin olarak bilirkişi tarafından tespit yapılması talebiyle uyuşmazlığın parasal değerini dikkate alarak tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurabilir.”
Yetkili servislerin /Tüketici Hakem Heyetlerinin/ veya tüketici mahkemesinin zarar, arıza/tespiti
sonrasında zararın/arızanın “.. yeterli, güvenli, sürekli ve kolay “elektrik arzı yapılmamasından kaynaklandığının tespit edilmesi durumunda; tüketiciler; tüketici hakem heyetine veya arabulucuya başvurabilir.” zararlarının tazmin edilmesini isteyebilirler.
Hak arandıkça, haksız uygulama azalır. Tüketicileri haklarını aramaya, elektrik dağıtım şirketi ile görevli tedarik şirketleri, tüketicilerin yeterli, güvenli, sürekli ve kolay bir şekilde hizmet almalarını sağlama konusunda daha özenli olmaya davet ediyoruz.
Bülent ARSLANKAYA
Genel Sekreter