Kurban alım,kesim,tüketim ve çevrenin korunmasını değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES) İstanbul Şube Gıda Komisyonu Başkanı Veteriner Hekim Muhammet Nuri ÇOŞKUN" kurbanlık alım ve kesimi İl Kurban Hizmetleri Komisyonunca onaylanmış yerlerde yapılmalı "dedi.
İstanbul Şube Gıda Komisyonu Başkanı Veteriner Hekim Muhammet Nuri ÇOŞKUN şu açıklamayı yaptı:
Kurbanlık hayvan satın alırken malum olduğu üzere büyükbaş hayvanların iki, küçükbaş hayvanların ise bir yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Altı ayını doldurmuş fakat bir yaş görünümünde olan küçükbaş hayvanlar da kurban edilebilmektedir.
Hayvanı satın aldığınız, kurbanlık hayvan pazarının mutlaka Valilikten onaylı olması gerekmektedir...
Onaylanmış olan kurban satış ve kesim alanlara ait adresler de Valilik, Belediye ve Müftülük internet sitelerinden ilan edilmektedir.İl Kurban Hizmetleri Komisyonunca alınan kararların önemi; kent sağlığı ve disiplinini sağlamak olarak kısaca özetleyebiliriz. Ayrıca bizler için diğer bir önemini de; kurbanlık hayvan kesimi ile ortaya çıkabilecek kimi hayvan hastalıklarında tazminattan mahrum kalabilecek olmamızdır.
Tazminat alabilirsiniz...
Ortaya çıkabilecek bazı hayvan hastalıklarda hayvan sahiplerine Tarım ve Orman Bakanlığınca tazminat ödenmektedir. Bu hastalıklardan en önemlisi tüberkülozdur. Hayvanın kesimi sonrası tüberküloz teşhisi konulup etin imha kararı İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimlerince verilirse sahiplerine tazminat ödenmektedir.
Tazminat ödenirken, hayvanınızı Komisyonca onaylanmış olan yasal bir kurban satış alanından alıp almadığınız, yasal bir yerde kestirip kestirmediğiniz bu safhada dikkate alınabilmektedir. Onaylanmamış, gayri resmi kurban satış ve kesim alanları sizi alacağınız tazminattan mahrum bırakmasın.
Ekonomik kayıp ve kurbanlık hayvan etinin zayi olmaması için...
Hayvanın kesilmesi müteakibinde etlerin hızlıca bir kap, bir poşete buzdolabına konulması etin yeşillenmesine neden olabilmektedir.Yapılması gereken doğru işlem ise kesim sonrası etin muhafazalı bir yerde +14 / +20 0C’de 5-6 saat dinlendirildikten sonra +4 0C’de buzdolabına konmasıdır. Bu uygulama ile etinizi zayi etmemiş olduğunuz gibi daha lezzetli bir et elde etmiş olacaksınız.
Hastalıklı gördüğünüz, şüpheli et ve sakatatları hayvanlara vermeyiniz...
Zoonoz hastalıklar dediğimiz hayvandan insana geçebilen hastalıklarda bu husus önem arz etmektedir. Mesela köpeğe verdiğiniz kistli bir karaciğer köpekten ziyade sizi enfekte edecektir.
Hayırlı, mutlu bir bayram dileriz.
Muhammet Nuri ÇOŞKUN
Veteriner Hekim
İstanbul Şube Gıda Komisyonu Başkanı