Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
21 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.890.971

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
“kiralarda yeni dönem...
“kiralarda yeni dönem...

Konutlarda kira artışını %25 ile sınırlayan kanun maddesinin yürürlüğünün sona ermesini değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği(TÜKDES) Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı Av. Hayri ERYILMAZ " konut kiralamalarında mağdur olmamak için tüketicilerin;

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hak ve yükümlülüklerini çok iyi bilerek, dikkatli olmaları gerekir ." dedi.

 

Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı Av. Hayri ERYILMAZ konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

            Konutlarda kira artışını %25 ile sınırlayan kanun maddesinin yürürlüğünün sona ermesi,yeni dönemde “ev sahiplerinin dilediği rakamı kiracıya kabul ettireceği” algısını beraberinde getirdi.

            Yeni dönemde de aslında bir artış sınırı var.Bu da TÜİK tarafından her ay açıklanan Tüketici fiyat endeksidir.(TÜFE)

            Tüketicimiz sözleşmesini hangi ayda imzalamışsa TÜFE'deki on iki aylık değişim oranı ortalaması;kira artış oranıdır.

Yasal olarak en az 5 yıldır evinde kirada oturan kiracıya karşı ev sahibinin kira tespit davası açma hakkı, 8 Haziran 2022’de yapılan düzenlemeden etkilenmedi ve ev sahipleri çok düşük buldukları kira fiyatını mahkeme aracılığıyla makulü tespit edilen rakamlara çıkarabildiler. 

 

Kiracı  taahhütname vermek zorunda mı?

Ev sahiplerinin,tüketicilerimizden,ev kiralaması öncesi aldıkları tahliye taahhütnamesi kiracılarımızı zor durumda bırakıyor.Aslında bu konuda yasal bir zorunluluk yok.Ev sahibinin adeta bir garanti olarak aldığı bu taahhütnamelerin icra edilebilir olması da kiracılarımızı çaresiz bırakıyor.Bu nedenle şayet bir taahhütname verilecekse dahi,noter huzurunda ve kira sözleşmesinin imzalandığı tarihle aynı tarihte imzalamasına dikkat etmek gerekmektedir.

 

Kira sözleşmelerinizi alelade hazırlamayın...

Matbu olarak alınıp imzalanan kira sözleşmeleri genel birkaç hüküm içerse de tüketicilerimizin ihtiyacını karşılayan çoğu durum sözleşme maddelerinde yer almıyor.Bu da beraberinde bir takım hukuki uyuşmazlıkları getiriyor. Bu belirsizliğin ve yaşanan ihtilafın yaşanmamasının yolu,alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan sözleşmeler ve danışmanlık hizmetlerinden geçiyor.

 

Konuya ilişkin bir önerimiz...

Vatandaşlarımız,dinamik bir süreç olan kira ilişkilerinde huzurlu ve öngörülebilir bir süreç istiyor.Esasen kira uyuşmazlıkları için getirilen arabuluculuk şartı bu konuda epey bir yol kat etmemize yardımcı oldu.

Ancak yetkili makamların yapacağı küçük birkaç düzenleme ile süreç daha sağlıklı bir hale getirilebilir.Örneğin adliye bünyelerinde oluşturulacak destek ofisleriyle,devletin gözetiminde kırılgan gruplara ve öğrencilere  sözleşme,taahhüt,kıymetli evrak hazırlama desteği ve bilgi alma gibi hizmetler verilip,yargıya intikal edecek meselelerde daha hızlı yol kat edilebilir ve işlem güvenliği sağlanabilir.Eskişehir,22.08.2024

Av. Hayri ERYILMAZ          

Genel Merkez Tüketici Adaleti Komisyonu Başkanı           

385 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |