2009 yılında hasta hakları kurullarına yapılan başvuruları değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve dernek Hasta hakları komisyon başkanı Ali Karademir artık hastaneler hasta odaklı-katılımcı bir yaklaşımla yönetiliyor dedi.
Hasta hakları kurullarının görevleri hasta hakları ihlallerine ilişkin kendilerine ulaşan başvuruları incelemek, değerlendirmek ve sonuçlandırmak, hastanelerde hasta haklarına yönelik iyileştirmeler için başhekimliğe önerilerde bulunmaktır. Kurullar da sağlık personeli dışında sivil toplum temsilcisi,il genel meclis üyesi ve valilikçe seçilen bir vatandaşta bulunmaktadır.
Devlet hastanesi, Yunusemre devlet Hastanesi, Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları hastanesi, Ağız ve diş sağlığı hastanesi hasta hakları birimlerine 2009 yılı içinde 1152 başvuru yapılmış,809 başvuru anında çözümlenmiş,164 başvuruyu hasta hakları kurulları görüşmüştür. Bunlardan 145 ‘inde hasta hakkı ihlali görülmemiş,19 başvuruda hasta hakkı ihlali görülmüştür. Kalan başvurular teknik konularda olduğundan ilgili birimlere yönlendirilmiştir.
Başvuruların birimlere göre dağılımına bakıldığında %54 poliklinik hizmetlerinde,%17 laboratuar ve görüntüleme,%8 idari hizmetler,%5 klinik,%5 acil,%11 diğer birimlere yönelik olduğu görülmektedir.
Halkımız sağlık kuruluşlarından hizmet alırken haklarının neler olduğunu öğrenmek için hasta hakları birimlerine başvurabilir. Hasta veya hasta yakını haklarının ihlal edildiğini düşündükleri zaman da hastanelerde hasta hakları birimine giderek başvuru formu doldurabilirler,184 SABİM hattını arayabilirler. Başvurular kurullarda görüşülerek kendilerine yazılı bilgi verilmektedir.
Ali KARADEMİR
Genel Başkan Yardımcısı