Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
21 Kasım 2024 Perşembe 
Ziyaretçi Sayımız: 1.891.141

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
Yaş sebze ve meyve ALLAH'A emanet
Yaş sebze ve meyve ALLAH'A emanet

Eskişehir’de Yaş ve sebze meyvede hal girişinde yapılmayan analizleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman BAKAL” Halde Denetim laboratuvarı kurmayı bekleten Büyükşehir belediyesi tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşımını ertelemektedir. ” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel Başkan Süleyman BAKAL konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Kış mevsiminde grip vb. hastalıklara karşı vücut direncimizi ve dayanıklılığımızı artırmak gayesiyle yaş sebze ve meyveyi daha fazla tüketmemiz gerekmektedir. Ancak kendimizi hastalıklardan korurken tükettiğimiz yaş sebze ve meyveler ne kadar sağlıklı, bu konuda maalesef İlimiz Yaş sebze ve meyve halinde herhangi bir kontrol laboratuarının olmaması biz tüketicileri korkutmaktadır. Haşereyle ya da hastalıkla mücadelede etkin ilaçların, usulüne uygun kullanılmaması ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bazı ilaçlar ürünün sadece yüzeyinde biriktiği için basit bir yıkamayla bertaraf edilebilmektedir. Bazı ilaçlar ise ürünün öz suyuna kadar işlediği için; ilacın zararlı etkisi, bir haftadan, 90 güne kadar değişen sürelerde ancak yok olmaktadır. Türkiye’de kontrollü ilaç kullanımı henüz tam olarak yaygınlaşmadığı ve çiftçi bilinci yeterince gelişmediğinden özellikle sık toplanan sebzelerde ilaç kalıntısı sorunuyla karşılaşılmaktadır. Tolerans değerlerinin üzerinde ilaç kalıntılı yaş sebze ve meyve yiyenlerde;

-Yavaş yavaş gerçekleşen kronik zehirlenme,

-Sinir sistemi, sindirim sistemi ve böbreklere zarar verme,

-Tüm iç organlarda ciddi tahribata neden olma gibi riskler oluşmaktadır.

11.03.2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5957 yasanın 16.maddesinin 1.fıkrası” Toptancı halleri; halde işlem gören malların gıda güvenilirliği analizini, Tarım ve Köy işleri Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre Tarım ve Köy işleri Bakanlığınca yetkilendirilmiş kamu laboratuarlarında veya özel laboratuarlarda yaptırmakla görevli ve yükümlüdür.” Hükmünü koymuş olup, Yasanın geçiş hükümleri ile halleri işleten Büyükşehir Belediyelerine Laboratuvarların kurulması için üç yıl süre tanınmıştır.

Bilhassa örtü altı yetiştiriciliğinde üretilen ürünlerin daha yaygın olduğu bu günlerde bu kontroller daha da önem kazanmaktadır. En kısa sürede hal laboratuvarının açılması yaş sebze ve meyvede zirai ilaç kalıntısı /pesti sit ve hormon denetimlerinin yapılması gerekmektedir.

Tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşımını temin etmek belediyelerin temel görevidir.

Süleyman BAKAL

Genel Başkan

2829 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |