Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
22 Kasım 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.891.571

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
REKLAM KONSEYİ
REKLAM KONSEYİ

 
Kemal Ertuğrul Öztürk 
Milat- 11.08.2015 14:44
 keozturk2@gmail.com

 

Reklam politikalarının oluşturulması ve uygulanması ile ilgili çağdaş iletişim uygulamalarını takip etmek, reklam sektörünün ve reklam denetim işlevinin geliştirilmesine yönelik araştırma ve çalışmalar yapmak, görüş ve önerilerde bulunmak ve bu görüş ve önerileri ilgili mercilere iletmek amacıyla Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 65. maddesine dayanılarak Reklam Konseyi Yönetmeliği hazırlanmıştır.

Reklam Konseyi; Bakanın başkanlığında şu üyelerden oluşur: Gümrük ve Ticaret Bakanlığından dokuz, Reklam Kurulu üyeleri, Reklam Özdenetim Kurulu ve Reklamcılar derneklerini temsilen beşer, Reklam verenler derneklerinden, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonundan üçer, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim, Maliye, Ekonomi ve İçişleri Bakanlıklarından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünden, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünden, Rekabet Kurumundan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan ve Basın İlan Kurumundan, Türkiye Katılım Bankaları Birliğinden, Finansal Kurumlar Birliğinden, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinden, Tüketici Derneği üst kuruluşlarından, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden, Türkiye Bankalar Birliğinden, Basın Konseyinden ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen birer temsilciden oluşur.

Konseyin görevleri şunlardır: Reklam ve pazarlama iletişimi alanlarına ilişkin çağdaş ve

uluslararası gelişmeleri ve yargı kararlarını izleyerek, bu alanlarda düzenleme ve denetim işlevinin geliştirilmesi ile ilgili görüş ve önerilerde bulunmak. İhtiyaç halinde çalışma grupları kurmak ve çalışma gruplarına başkanlık edecek üyeleri belirlemek. Çalışma gruplarının raporlarını incelemek ve görüşmek. Reklam ile ilgili konularda kamuoyunda farkındalığın arttırılmasına yönelik önerilerde bulunmak. Tüm mecra ölçümlerinin sağlıklı bir şekilde yapılması amacıyla öneriler geliştirmek. Yukarıdaki hususlarda belirlenen görüş ve önerilerle ilgili olarak yapılan çalışmaları izlemek, sonuçlarını değerlendirmek, kamuoyunu bilgilendirmek, gerektiğinde bu çalışmaları yayınlamak ve kılavuzlar oluşturmak.

Konseyin sekretarya hizmetleri Genel Müdürlük tarafından yürütülür. Konsey yılda en az bir kez Bakanlığın koordinatörlüğünde, üye sayısının en az yarısından bir fazlasının katılımıyla toplanır. İlk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamazsa, toplantı iki ay içinde yapılır ve toplantı yeter sayısı aranmaz.

Konsey, gündemindeki konuları görüşerek karara bağlar. Kararlar, oylama anında hazır bulunanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın oy kullandığı taraf çoğunluğu sağlar. Kararların alınmasında açık oylama yapılır. Oylama sonucu alınan kararlar divan başkanlığınca toplantı tutanağına geçirilir.

Konsey, gerekli görülen konularda araştırma yaparak sonuçları hakkında rapor hazırlamak amacıyla, kendi üyeleri arasından veya konuyla ilgili uzmanlardan oluşan çalışma grupları kurabilir. Çalışma gruplarında koordinasyonu sağlamak üzere Genel Müdürlükten bir temsilci belirlenir. Çalışma gruplarının faaliyetleriyle ilgili toplantıların sonuçları tutanakla tespit edilir. Çalışma grupları, hazırladıkları raporları Genel Müdürlüğe sunar.

Buraya kadar yönetmelikle ilgili maddeler ve ihtiva ettiği hususları özetlemiş oldum. Şimdi konuyla ilgili akla gelen bazı soruları sunmak istiyorum. Ticari reklamların genel ahlaka uygun olması kanun gereği olduğuna göre, uygulamalarda nelere dikkat edildiği merak konusudur. Burada dikkat edilmesi gereken hususun, ortak genel ahlak kriterimizin dayandığı kültürel temelin ihmal edilmemesidir. Bu hususta bir mutabakat yapma zarureti olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü toplumun temel değerleri veya manevi değerlerine aykırı uygulamalar veya toplumumuzun örf, âdet ve ahlaki kurallarıyla bağdaşmayan uygulamalar şüphesiz ki gençlerimizi ve geleceğimizi tehdit etmektedir. Ayrıca, kültürel yozlaşmaya sebep olduğu için sayısı hiç de azımsanamayacak bir seviyede olan, gelecek endişesi duyan, sorumluluk sahibi, incinmiş nice insanlarımız olduğu unutulmamalıdır. Bu hoşnutsuzluk, sessiz fakat genel bir hoşnutsuzluktur.

Tüketicilerimizin, atalarının kanları ve canları pahasına kendi mührünü vurarak tescil ettiği bu vatanın yabancı kültürlerin tesiri ile bizi biz yapan, birlik ve beraberliğimizi sağlayan değerler manzumemizin birer birer zayıflatılıp yok edilmesine gönülleri razı değildir. Tüketici hakları da, ülkelerinin geleceğinden bağımsız bir şey değildir. Zaten kanun da istismar edici olunamayacağını hükme bağlamıştır. Kadınların istismarı, cinsel istismar da bunların dışında olmasa gerektir. Toplumun genel ahlak kuralları ayrı ayrı dikkate alınmalı, herkesin kuralları hiçe saymamaları, saygısızlık yapmamaları veya gerekli hassasiyeti göstermeleri için tedbirler alınmalı ve uygulamaya konmalıdır. 11.08.2015                                                                            

SÖZ İZİ:Bayağılık engellenmezse; ulaşınca infilak eden torpido gibi, ulaştığı genç zihinlere zarar verir. K.E.Ö.

http://www.milatgazetesi.com/30-REKLAM-KONSEYI/71770#.Vc3hPvntmko

1504 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |