Tüketiciyi Destekleme Derneği

"Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya"
 
 
 
22 Kasım 2024 Cuma 
Ziyaretçi Sayımız: 1.891.569

Ana Sayfa
Üyelik Formu

Kurumsal


Şubelerimiz

Kurucu Üyeler

Denetim kurulumuz

Yönetim Kurulumuz

Onur Kurulumuz

Çözüm Merkezi

Çalışma Komisyonları

İnsan Hakları Kurulu

Hasta Hakları Kurulu

Faydalı linkler

Reklam Kurulu Kararları

Tüketici Konseyi Kararları

Şubelerimizden
 





 

Üye Olduğumuz Kuruluşlar

ekmek israf etme

eskişehir

 
   
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ

 
 
Kemal Ertuğrul Öztürk 
Milat- 12.10.2015 00:00

6502 Sayılı Kanunun 50. Maddesinin konusu Devre Tatil, Uzun Süreli Tatil Hizmeti, Yeniden Satım ve Değişim Sözleşmeleridir. Sözleşmelerin ve ön bilgilendirmelerin içeriği, tüketici ile satıcı ve sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, ön ödemeli satışlar ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenmiştir. Kanunun ve yönetmeliğin bazı hükümleri şunlardır:

§  Devre tatile konu taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön

ödemeli devre tatil sözleşmesi yapılamaz.

§  Sözleşmelerin kurulmasından en az bir gün önce, yönetmelikte belirlenen hususları içeren ön

bilgilendirme formunun tüketicilere verilmesi zorunludur.

§  Ayni hakka konu bir taşınmazın veya şahsi hakka konu taşınmazın kullanım hakkının ön

ödemeli satılması durumunda, satıcı veya sağlayıcı tarafından tüketiciye, bağımsız bölüm planı, vaziyet planı, kat planı ve mahal listesinin de verilmesi zorunludur.

§  Ayni hakka konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, satıcı veya sağlayıcının

yükümlülükleri yerine getirmesi koşuluyla; Kat irtifakı devrini tüketici lehine tapu siciline tescil etmesiyle birlikte yapılacak yazılı bir sözleşme düzenlemesi veya Noterliklerde düzenleme şeklinde yapılan satış vaadi sözleşmesi düzenlemesi zorunludur.

§  Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin kendi el yazısıyla sözleşme tarihini yazmasını ve sözleşmeyi

imzalamasını sağlamakla yükümlüdür. Yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir nüshasının kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur.

§  Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin

sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin, şahsi hakka konu ön ödemeli devre tatil sözleşmeleri için yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ayni hakka konu taşınmaza ilişkin sözleşmelerde ise noterlikler aracılığıyla satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmesi gerekli ve yeterlidir. Satıcı cayma formunu, sözleşmenin kurulduğu anda tüketiciye vermek zorundadır.

§  Devre mülk hakkı veren sözleşmeler hariç olmak üzere, cayma süresi dolmadan satıcı veya

sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Sözleşmeler cayma hakkının kullanılması ile birlikte kendiliğinden sona erer.

§  Tüketicinin ödeyeceği bedel, kısmen veya tamamen satıcı veya sağlayıcı ile kredi veren

arasındaki anlaşmaya dayanılarak bir kredi veren tarafından karşılanıyorsa, tüketicinin sözleşmeden cayma bildirimi yine cayma süresi içinde ayrıca kredi verene de yöneltilmesi gerekmektedir. Bu durumda, bağlı kredi sözleşmesi de herhangi bir tazminat veya cezai şart ödeme yükümlülüğü olmaksızın sona erer.

§  Bakanlıkça projedeki devre sayısı ya da projenin toplam bedeli kriterlerine göre belirlenecek

büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcı veya sağlayıcının ön ödemeli devre tatile konu taşınmazın satışına başlamadan önce kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat veya şartları sağlaması zorunludur. Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.

§  Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir veya teslim tarihine kadar

tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı vardır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminat talep edebilir. Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri verilir. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder. Devre tatil amaçlı taşınmazın ön ödemeli satışında devir ve teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemez.

Bize göre; satıcıların kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmediği durumlarda, tüketicilerin tazminat talep etme hakkı olmalıdır. Bunun yanı sıra tüketiciyle yapılan sözleşmeden bu sebeplerle dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç kırkbeş gün içinde tüketiciye geri verilmelidir. Ayrıca devre tatil amaçlı taşınmazın ön ödemeli satışında devir ve teslim süresi, gelişen teknolojik gelişmeler dikkate alınarak sözleşme tarihinden itibaren yirmi dört ayı geçmemesi sağlanmalıdır.   Kemal Ertuğrul Öztürk

 

SÖZ İZİ: Madde gözetildiğinde mekân değişir, ilke gözetildiğinde dünya değişir.K.E.Ö.

http://www.milatgazetesi.com/39-DEVRE-TATIL-SOZLESMESI/73305#.Vh4a8vntmko

 

1518 defa okundu
Facebookta Paylaş
Yazdır


 

| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfam Yap | İletişim | E-mail Giriş |