Kemal Ertuğrul Öztürk Milat-
01.12.2015 00:00
5. Tüketici Hukuku Kongresi 19-21 Kasım 2015 tarihlerinde Doğuş Üniversitesi Gözaçan Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. 11 Oturumda 34 tebliğ sunulmasının yanı sıra güncel birçok konuya ışık tutulan kongrede, çeşitli çözüm önerileri dile getirildi. Artık, tüketici haklarıyla ilgili hizmet üreten, hukuk mücadelesi içinde olan kişi ve kurumların, kongrede sunulan tebliğ konularını veya güncel etkilerini bundan sonra daha fazla dikkate alacaklarını ümit ediyorum. Şahsen çok istifade ettiğimi ifade ile kongreyi tertip eden Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Sayın Av. Hakan TOKBAŞ ve güzide ekibine tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi DekanıMuhterem Hocam SayınProf. Dr. Fehim ÜÇIŞIK ile kongrenin ilk mesajı verilen konuşma ve tebriklerden sonra 2015 Ödülleri sahiplerine teslim edildi. Hemen başlayan oturumlarda; konusunun uzmanı 50’den fazla akademisyen, öğretim üyesi, araştırmacı, yazar ve kurum temsilcisi bilgi ve tecrübelerini paylaştı, tebliğlerini sundular. Aynı zamanda tüketici hukuku problemlerinin çözüm yolları ortaya konmak suretiyle faydalı bir kongre gerçekleştirilmiş oldu. Sonuç bildirgesi (tuketicihukuku.org) adresinden takip edilebilir. Oturumlarda, aşağıdaki konu başlıkları altında değerlendirmeler yapılarak şu tebliğler sunulmuştur:
1) TÜKETİCİ HUKUKUNDA YARGILAMA ve USUL HUKUKU KURALLARI başlığı altında;
“Tüketici Uyuşmazlıkları Açısından Tüketici Kavramı”, “Tüketici Hakem Heyeti Kararlarının Yerine Getirilmesi”, “Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Zorunluluğu Bulunan Taleplerde İlâmsız İcra Yolunu Kapatan Yeni Yargıtay İçtihadının Düşündürdükleri” konulu tebliğler sunuldu.
2) REKABET HUKUKUNDA TÜKETİCİNİN KORUNMASIbaşlığı altında; “Perakende Elektrik
Pazarına Yönelik Son Dönem Rekabet Hukuku İncelemeleri ve Tüketicilere Yönelik Sonuçlar”, “Elektrik Piyasalarında Tüketici Korunması ve Rekabet Hukuku İlişkisi”, “Finansal Kurumlarının ve Bankaların Tüketiciden Aldıkları Haksız Masrafların İadesi ve Rekabet Kurulu Kararlarının Bu Alandaki Etkisi” konulu tebliğler sunuldu.
3) İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TÜKETİCİ HUKUKU VE UYGULAMALARIbaşlığı altında; “Kentsel
Dönüşümde Hukuka Aykırı Uygulamalar: 6306 Sayılı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Gözlemler”, “Gelir Paylaşımlı İnşaat Sözleşmeleri ve Tüketicinin Korunması”, “Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmelerinde Mülkiyet Hakkını Sınırlandıran Haksız Şart Uygulamaları” konulu tebliğler sunuldu.
4) REKLAM VE E-TİCARET SEKTÖRLERİNDE TÜKETİCİ HUKUKU VE UYGULAMALARI
başlığı altında; “ Elektronik Ticarette Ödeme Sistemleri ve Tüketicinin Korunması”, “Rahatsız Edici Ticari Elektronik İletilerde Tüketicinin Haklarının Korunması”, “Gıda Takviye Ürünleri Reklamları” konulu tebliğler sunuldu.
5) TURİZM SEKTÖRÜNDE TÜKETİCİ HUKUKU VE UYGULAMALARI başlığı altında;
”Turizmde Yabancı Tüketicilerin Hukuki Sorunları”, “Türk Hukukunda Normatif Zararın Tazmininin Somut Bir Düzenlemesi Olarak TKHK Çerçevesinde Boşa Harcanan Tatil Zamanı İçin Talep Edilen Tazminat”, “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna Göre Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri” konulu tebliğler sunuldu.
6) OTOMOTİV VE GIDA SEKTÖRLERİNDE TÜKETİCİ HUKUKU VE UYGULAMALARI
başlığı altında; “Yeni TKHK ve TBK Çerçevesinde Otomotiv Sektöründe Satıcının Ayıplı Maldan Dolayı Sorumluluğu”, “Otomotiv Sektörü Bakımından Garanti Belgesi ve Satış Sonrası Hizmetlere İlişkin Yasal Düzenlemelerin Değerlendirilmesi”, “Dipsomanik Alkollü İçecek Tüketicisini Koruyucu Önlemlerin Mukayeseli Hukuk Perspektifinde Değerlendirilmesi” konulu tebliğler sunuldu.
7) TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜNDE TÜKETİCİ HUKUKU VE UYGULAMALARIbaşlığı
altında; “Telekomünikasyon Sektöründe Abonelik Sözleşmeleri”, “Elektronik Haberleşme Sektöründe Taahhütname ve Uygulamaları”, “Abonelik Sözleşmelerinde Hukuki Güvenliğin Sağlanması” konulu tebliğler sunuldu.
8) TIP VE İLAÇ SEKTÖRÜNDE TÜKETİCİ HUKUKU VE UYGULAMALARIbaşlığı altında; “Tıp
ve İlaç Sektöründe Ürün Güvenliği”, “Tıbbi Uygulama Hatası İddialarında Bilirkişilik Yaklaşımları”, “Hekimin Uyguladığı İlaç Tedavisinden Doğan Zararlardan Hastanın TKHK Kapsamında Korunması”, “Anoreksiya ve/veya Bulumiya Nevrozalı Ergin Tüketicinin Tedavi Hizmetini Ret Beyanı Üzerine Düşünceler ve Hükümsüzlük İhtimaline Bağlı Tüketici Hukukunu İlgilendiren Sonuçlar” konulu tebliğler sunuldu.
9) BANKACILIK SEKTÖRÜNDE TÜKETİCİ HUKUKU VE UYGULAMALARIbaşlığı altında;
“Bankacılık Uygulamasında Şahsi Teminatlar ve Tüketicinin Korunması”, “Tüketici Kredisi Sözleşmelerinde Yer Alan Muacceliyet Koşullarının Kefile Etkisi”, “Konut Finansmanı Sözleşmelerinde Refinansman, Faiz Değişikliği, Vadenin Kısaltılması veya Uzatılmasına İlişkin Anlaşmalar ile Erken Ödeme Cezası” konulu tebliğler sunuldu.
10) AVUKATLIK SÖZLEŞMELERİ BAKIMINDAN TÜKETİCİ HUKUKU VE UYGULAMALARI
başlığı altında; “Avukatın Özen Yükümlülüğü ve Tüketicinin Korunması”, “Yeni TKHK'nun Avukatlık Sözleşmelerine Etkisi”, “T.C. YARGITAY 13. Hukuk Dairesi ESAS NO: 2015/10571 KARAR NO: 2015/8738 TARİH: 18/03/2015 Kararının İncelenmesi” konulu tebliğler sunuldu.
11) SİGORTACILIK – TAŞIMACILIK ve ENERJİ SEKTÖRLERİNDE TÜKETİCİ HUKUKU VE
UYGULAMALARIbaşlığı altında; “Sigorta Poliçelerinin Düzenlenmesine İlişkin Tüketici Hukuku Sorunları”, “Elektrikte KayıpKaçak Davası ve Diğer Abonelik Sözleşmelerinden Doğan Uyuşmazlıklarda Yargıtay Uygulaması”, “Karayoluyla Yolcu Taşımada Taşımacının, Sigortacının ve Devletin Sorumluluğu” konulu tebliğler sunuldu.
01.12.2015 Kemal Ertuğrul Öztürk
SÖZ İZİ: Nerede olursak olalım, buluşma yerimiz birdir. Koşturmamız, buluşana dek sürecektir. K.E.Ö.